Przepis na doskonale kruche faworki, prosto z... piekarnika!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- 35g masła
- 2 żółtka jajek
- około 5 łyżek gęstej śmietany, np. 18%
Jak zrobić faworki z piekarnika?
To bardzo proste! Połącz mąkę z solą i cukrem, a następnie dodał do całości zimne masło i rozetrzyj dokładnie w dłoniach. Dodaj żółtka i zagniataj ciasto, dodając po łyżce śmietany. Ciasto wyrabiaj rękami, zrób to bardzo dokładnie, ponieważ ważne jest to, żeby nie było w nim żadnych, nawet najmniejszych grudek. Jaka powinna być jego konsystencja? Całość musi być zwarta, ale niezbyt plastyczna.
Wałkuj ciasto na stolnicy. Postaraj się, aby było jak najcieńsze. Następnie wycinaj prostokąty o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. Środek natnij, aby przełożyć przez niego jedną część prostokąta.
Chrusty ułóż na blaszce od piekarnika, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Piecz je przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij je z piekarnika i obficie posyp cukrem pudrem!
Przepis autorstwa Smacznej Pyzy.