Canva.com

Takich kotletów schabowych jeszcze nie jadłaś. Wystarczy, że zrobisz taki sos. Z czego?

Co mają wspólnego polskie schabowe z Japonią? Pyszny sos! Zdradzamy mieszankę przypraw, dzięki której totalnie zmienisz smak.

Do przygotowania tych kotletów schabowych w sosie indyjskim potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 600-625 g schabu wysokiej jakości,
  • 505 ml gęstego przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry,
  • 4 łyżki śmietany kremówki 18%;

przyprawy i dodatki – olej rzepakowy, sól, mielony pieprz czarny, po 3 łyżki mąki pszennej oraz mąki z cieciorki, 1 duże jajko, 2 czubate łyżki masła klarowanego, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, mielonego kuminu, garam masali i brązowego cukru, 2 średnie ząbki czosnku.

Jak zrobić pyszne kotlety po japońsku?

Przygotowanie – na początek mięso pokrójmy na plastry. Rozbijmy tłuczkiem i przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym. Następnie roztrzepmy jajko z mąkami (pszenna, z cieciorki). Przygotowaną zaprawą panierujmy kotlety. Na patelni rozgrzejmy olej rzepakowy i usmażmy na nim kotlety. W międzyczasie roztopmy w małym garnku roztopmy masło klarowane. Dodajmy posiekany wcześniej czosnek, przecier pomidorowy, śmietanę kremówkę, przyprawy (mielona słodka papryka, kumin, garam masala, brązowy cukier), całość zagotujmy. Na koniec kotlety schabowe polejmy przygotowanym sosem i posypmy kolendrą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł