Canva.com

Tarator, czyli bułgarski chłodnik z ogórków i orzechów. Oto tajna receptura!

Tarator to bułgarski chłodnik, który w okresie letnim stanowi bardzo popularną i lubianą przystawkę. Na szczęście jest bardzo łatwy w wykonaniu i można z powodzeniem przypomnieć domownikom niezapomniane wakacje poprzez kubki smakowe. Jak zrobić bułgarski chłodnik z ogórków i orzechów? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 500g jogurtu greckiego
  • 500g ogórków szklarniowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki opłucz, osusz, obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  2. Koperek posiekaj drobno, a orzechy posiekają lub zmiksuj, aby stanowiły drobne kawałeczki. Część orzechów i koperku odłóż do dekoracji.
  3. Czosnek posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z ogórkami, orzechami, jogurtem, koperkiem i sokiem z cytryny. Do miski dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
  4. Całą miskę przykryj i odłóż do lodówki na godzinę.
  5. Po upływie tego czasu rozlej chłodnik na talerze. Skrop każdą porcję oliwą z oliwek i udekoruj pozostawioną częścią koperku oraz orzechów.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł