Tarta czekoladowa z nutą pomarańczy. Taki deser zaserwuj na Walentynki!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej tarty potrzebne nam będą następujące składniki: 155 g mąki tortowej + do podsypania, 32 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, ½ kostki margaryny (125 g); na krem – 205 ml śmietany 30%, 205 g czekolady deserowej, sok z ½ pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy, 55 g masła; ponadto – masa krówkowa o smaku kawowym, rodzynki sułtańskie, posiekane niesolone fistaszki, fasola do wstępnego pieczenia.
Jak zrobić pyszną tartę?
Przygotowanie – mąkę tortową z cukrem przesiejmy przez sito, dodajmy żółtko, śmietanę, margarynę i całość siekamy. Zagniatajmy ciasto (gdyby się bardzo kleiło do rąk, dosypujmy mąkę). Rozwałkujmy. Wyłóżmy na dno i boki formy o średnicy 26 cm. Nakłujmy widelcem. Schładzajmy pół godziny. Natomiast śmietanę podgrzewajmy, dodajmy połamaną czekoladę, masło, sok i skórkę, mieszajmy do momentu, aż składniki się połączą. Zdejmijmy z ognia.
Ciasto wyjmijmy z lodówki, wyłóżmy folią. Wsypmy fasolę, dociśnijmy. Całość pieczmy około 14-16 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmijmy, usuńmy fasolę i pieczmy do momentu, aż się lekko zrumieni. Na ostudzone ciasto wlejmy wcześniej przygotowany krem czekoladowy. Odstawmy do lodówki do momentu, aż zastygnie. Następnie rozprowadźmy cienko masę krówkową, posypmy wierzch rodzynkami i posiekanymi orzechami.