Temu deserowi nie można się oprzeć. Nawet na diecie jest trudno...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej tarty potrzebne nam będą następujące składniki:
- na kruche ciasto - 300 g mąki tortowej, 205 g zimnego masła, 105 g drobnego cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, szczypta soli;
- na krem - 6 żółtek, 1/2 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka mąki tortowej, szczypta soli, 505 ml mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy;
- ponadto - 2 łyżki miękkiego masła, 2-3 łyżki bułki tartej, cukier puder do oprószenia.
Jak zrobić pyszną, czekoladową tartę?
Przygotowanie - przygotujmy kruche ciasto: masło posiekajmy, dodajmy pozostałe składniki i szybko wyróbmy na jednolitą masę. Zawińmy w folię spożywczą i włóżmy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty i średnicy 24 cm posmarujmy masłem i posypmy bułką tartą. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę wylepmy schłodzonym ciastem, ponakłuwajmy widelcem, przykryjmy pergaminem i obciążmy kulkami lub grochem. Wstawmy do piekarnika na 14-16 minut.
Następnie zdejmijmy obciążenie z pergaminem, pieczmy jeszcze 15 minut. Przygotujmy krem: żółtka z cukrem ubijmy na kogel-mogel.
Dodajmy mąkę i sól, zmiksujmy na jednolite ciasto bez grudek. Mleko zagotujmy i wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlejmy do jajek. Postawmy na płomieniu i mieszając, zagotujmy. Gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, wlejmy do kremu. Połączmy. Dodajmy skórkę z pomarańczy, wymieszajmy. Krem przelejmy na upieczone, wystudzone ciasto, wyrównajmy, chłodźmy 5-6 godzin. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.