Tarta z warzywami: Przepis uniwersalny!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Jak przygotować ciasto do tarty z warzywami?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtko, szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą.
- Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm.
- Przełóż ciasto na formę do tarty i delikatnie dociskaj do dna i brzegów formy.
- Przepiekaj spód tarty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
- Gotowy spód tarty wystudź i dopiero wtedy dodaj wybrane warzywa i inne składniki.
Jakie warzywa dodać do tarty z warzywami?
Do tarty z warzywami można dodać wiele różnych warzyw, w zależności od preferencji smakowych i sezonu. Bardzo dobrze sprawdzają się na przykład:
Warto także dodać do tarty z warzywami ulubione przyprawy i zioła, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.
Pokrój wybrane warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw. Gotowe warzywa należy następnie przełożyć na spód tarty i zalać sosem śmietanowo-jajecznym.
Sos śmietanowo-jajeczny
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g sera żółtego, startego na tarce
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
- Do jajek dodaj śmietanę kremówkę oraz starty ser żółty.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Pieczenie tarty
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Upieczoną tartę można posypać świeżymi ziołami lub posiekane orzechy.Kilka przepisów na tarty z warzywami
Tarta z warzywami i serem feta - na spód tarty układamy pokrojone w kostkę warzywa (np. cukinię, paprykę, cebulę), a następnie zalewamy je masą śmietankowo-jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.Tarta z warzywami i serem pleśniowym - na kruchym spodzie twarogowym układamy pokrojone w kostkę warzywa (np. brokuły, kalafior, pomidorki koktajlowe), a następnie zalewamy je masą śmietankowo-jajeczną z dodatkiem serów pleśniowych (np. roquefort, gorgonzola). Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Upieczoną tartę można posypać świeżymi ziołami lub posiekane orzechy.