canva.com

Tarta z warzywami: Przepis uniwersalny!

Tarta z warzywami to świetna propozycja na zdrowy i lekki posiłek. Można ją przygotować na wiele sposobów - z różnymi warzywami i na różne okazje. Ta prosta i smaczna potrawa z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie dobrze przygotowane dania.

Jak przygotować ciasto do tarty z warzywami?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj żółtko, szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody i zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą.
  5. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm.
  7. Przełóż ciasto na formę do tarty i delikatnie dociskaj do dna i brzegów formy.
  8. Przepiekaj spód tarty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  9. Gotowy spód tarty wystudź i dopiero wtedy dodaj wybrane warzywa i inne składniki.
canva.com

Jakie warzywa dodać do tarty z warzywami?

Do tarty z warzywami można dodać wiele różnych warzyw, w zależności od preferencji smakowych i sezonu. Bardzo dobrze sprawdzają się na przykład:

Warto także dodać do tarty z warzywami ulubione przyprawy i zioła, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.

Pokrój wybrane warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw. Gotowe warzywa należy następnie przełożyć na spód tarty i zalać sosem śmietanowo-jajecznym.

canva.com

Sos śmietanowo-jajeczny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego, startego na tarce
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  2. Do jajek dodaj śmietanę kremówkę oraz starty ser żółty.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

Pieczenie tarty

Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Upieczoną tartę można posypać świeżymi ziołami lub posiekane orzechy.
canva.com

Kilka przepisów na tarty z warzywami

Tarta z warzywami i serem feta - na spód tarty układamy pokrojone w kostkę warzywa (np. cukinię, paprykę, cebulę), a następnie zalewamy je masą śmietankowo-jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.

Tarta z warzywami i serem pleśniowym - na kruchym spodzie twarogowym układamy pokrojone w kostkę warzywa (np. brokuły, kalafior, pomidorki koktajlowe), a następnie zalewamy je masą śmietankowo-jajeczną z dodatkiem serów pleśniowych (np. roquefort, gorgonzola). Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Upieczoną tartę można posypać świeżymi ziołami lub posiekane orzechy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł