Canva.com

Te 4 owoce są najzdrowsze na zimę. Możesz z nich zrobić sałatkę lub koktajl!

Choć w dzisiejszych czasach możemy zjeść praktycznie każdy owoc o każdej porze roku, to prawda jest taka, że wskazane jest spożywanie owoców sezonowych, bo oprócz tego, że są dobre dla naszego zdrowia, to są bardziej ekonomiczne i przyczynimy się do bardziej ekologicznej konsumpcji.

Pomarańcza.

Owoce cytrusowe w ogóle, a pomarańcze w szczególności, to jedne z najlepszych owoców do jedzenia zimą. Ich wysoka zawartość witaminy C pomoże nam w walce z niektórymi typowymi zimowymi chorobami, takimi jak przeziębienie czy zatkanie nosa, wzmacniając nasz układ odpornościowy i dodając nam energii.

Jabłko.

Canva.com

Jabłka to kolejne wspaniałe owoce na zimową porę. Jabłka mają wysoką zawartość błonnika, flawonoidów i przeciwutleniaczy, które są korzystne dla ciśnienia krwi i krążenia, a także pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Jakby tego było mało, jest to również owoc niskokaloryczny.

Persymona.

Oprócz wysokiej zawartości błonnika, persymony są bogate w witaminy B1, B2, B6, C, E i K oraz w minerały takie jak żelazo, magnez, miedź, fosfor i potas. Wszystko to sprawia, że persymona jest energetycznym i bardzo odżywczym pokarmem.

Ananas.

canva.com

Ananas jest typowym zimowym owocem i stanowi gwiazdkowy deser na wielu świątecznych kolacjach. Owoc ten jest bogaty w witaminy A, C, B6, potas, błonnik, wapń, magnez, mangan, miedź i kwas foliowy. Jego spożywanie pomaga zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić układ odpornościowy dzięki bromelinie. Ponieważ w swoim składzie ma dużo wody, dużo błonnika i mało kalorii, jest szeroko stosowany w dietach odchudzających.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł