Canva

Tę rybę możesz zamarynować w herbacie. Smak będzie obłędny

Ryba marynowana w czarnej herbacie to pomysł na danie, które jednocześnie jest wykwintne i niezwykle proste do zrobienia. Dodatkowo składniki są bardzo łatwo dostępne, przez co nie trzeba ich szukać w specjalistycznych sklepach. Filety z węgorza to świetny wybór w tym wypadku. Jak je przygotować?

Składniki na pysznego węgorza w marynacie z herbaty

  • Filety z węgorza
  • Czarna herbata liściasta
  • Cytryna
  • Sól i pieprz

Jak zrobić pysznego węgorza w marynacie?

  1. Rybę dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przyprósz solą i pieprzem.
  2. Zaparz esencję z czarnej herbaty. Wody powinno być tylko tyle, aby w naczyniu przykryła filety, natomiast cały napar musi mieć intensywny kolor. Warto zarezerwować około 2 łyżek herbaty na jednego fileta.
  3. Doprawione filety układamy w naczyniu, a potem całość zalewamy przestudzoną esencją razem z fusami. Naczynie przykrywamy i odkładamy do lodówki na minimum dwanaście godzin.
  4. Na drugi dzień wyciągamy rybę i usuwamy nadmiar fusów. Jeszcze raz doprawiamy ją solą i pieprzem, układamy w aluminium razem z plasterkami cytryny i gotujemy na parze przez jakieś 15 minut.
  5. Dzięki herbacie flądra nabierze herbacianego posmaku i brązowego koloru. Warto serwować ją z warzywami lub ryżem. Dopełnieniem smacznego dania z pewnością będzie białe wino.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł