Tiramisu odkryte na nowo!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tiramisu - klasyczny przepis
Składniki
- 500g sera mascarpone
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 300 ml mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- 2 opakowania biszkoptów
- 1 kieliszek likieru Amaretto lub Marsala
Przygotowanie kremu
W osobnej misce oddziel żółtka od białek jajek. Białka umieść w osobnej misce i ubij na sztywno. Do żółtek dodaj ser mascarpone i cukier puder. Całość dobrze wymieszaj za pomocą miksera na gładką masę. Delikatnie wymieszaj masę z białek z masą z mascarpone
Przygotowanie biszkoptów
W drugiej misce przygotuj mocną kawę i dodaj do niej likier Amaretto lub Marsala. Wymieszaj.
Montaż deseru
Do kubka lub naczynia do nasączania, wlej trochę kawy z likierem i obtaczaj w niej kawałki biszkoptów. Układaj je na dnie paterki lub naczynia żaroodpornego. Następnie nałoż serową masę na biszkopty. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru posyp kakao.
Porady i wskazówki
- Jeśli nie masz Amaretto lub Marsali, możesz zastąpić je brandy lub rumem.
- Jeśli nie jesteś fanem mocnej kawy, możesz użyć kawy rozpuszczalnej, ale zdecydowanie z mniejszą ilością wody.
- Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, możesz dodać do masy jajeczno-serowej wanilię lub cytrynę.
Tiramisu - przepis na sukces
Teraz już wiesz, jak przygotować klasyczne tiramisu. To przepis, który z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że poczują się jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Pamiętaj, że tiramisu najlepiej smakuje, gdy zostanie schłodzone w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Smacznego!