canva.com

To największy BŁĄD podczas gotowania ziemniaków. Przestań tak robić!

Jeśli do tej pory wydawało Ci się, że przyrządzanie tego kluczowego dodatku do obiadu opanowałeś do perfekcji, to nic bardziej mylnego! Okazuje się, że większość osób gotuje ziemniaki w niewłaściwy sposób!

Obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są oczywiście ziemniaki. Mimo że często je gotujemy, nie raz popełniamy przy tym kilka priorytetowych błędów. Trzymane długo w wodzie bez łupin to zaledwie jeden z nich.

Jak gotować ziemniaki, aby zawsze były pyszne?

Canva

Najczęściej zdarza się, że najpierw je obieramy, a potem wrzucamy do zimnej wody i umieszczamy na palniku. Jeśli chcemy, aby bulwy zatrzymały swoje walory zdrowotne, gotujmy je w skórkach. Wszelkie zabiegi wykonywane na tych warzywach, tj. krojenie, obieranie czy gotowanie, sprawiają, że tracą one sole mineralne i witaminy. Gdy ugotujemy je nieobrane, wtedy zmniejszymy ten defekt do minimum.

Czy po obraniu bulw, wkładacie je do naczynia z zimną wodą i gotujecie dopiero po długim czasie albo chcecie je w takim stanie przechować? Nie powinno to wpłynąć negatywnie na ziemniaki, jednak musimy pamiętać o kilku zasadach. Kartofle bez skórki wrzucamy do garnka z chłodną wodą i co ważne, muszą być one w całości w niej zanurzone. Przydatny będzie też ocet. Należy dodać do kilka kropel do wody i dopiero potem umieścić naczynie z ziemniakami w lodówce. Przechowywane w ten sposób kartofle wytrzymają w chłodziarce nawet cztery dni. Nie zepsują się one i nie utracą swoich walorów odżywczych.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł