Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
To orientalne śniadanie dostarczy Ci mnóstwo energii Jest hitem także w Polsce!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jajka po turecku to jedno z najpopularniejszych śniadań w Turcji, które jest bardzo łatwe do przyrządzenia i daje energię na wiele godzin. Jak je zrobić?
Składniki na jajka po turecku
- 4 jajka
- 400g gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania jajek po turecku
- Przelej jogurt do miski, a czosnek obierz i przeciśnij go praską do jogurtu. Dopraw solą i odstaw.
- Masło rozgrzej na patelni i odczekaj kilka minut aż zrobi się lekko brązowe, a na jego powierzchni powstanie piana. Dopiero wówczas wrzuć na patelnię płatki chili i słodką paprykę.
- Jajka po kolei rozbijaj i wylewaj nadmiar białka, a nienaruszone żółtka z niewielką ilością białka wrzucaj delikatnie do osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj nieco soku z cytryny.
- Zagotuj wodę i powoli przelewaj do niej jajka, a po 2 minutach wyciągnij je delikatnie łyżką cedzakową.
- Wylej na talerze jogurt z czosnkiem, wyłóż na sos jajka, a całość posyp posiekaną natką pietruszki i polej gorącym masłem z przyprawami. Jajka przygotowane w ten sposób je się z chrupiącym pieczywem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.