Porcja sernika z polewą czekoladową
Pexels.com

Prosty patent na idealną polewę kakaową. Idealna do ciast na Wielkanoc

Wypieki uzyskują swój idealny końcowy wygląd za sprawą odpowiedniego zdobienia, które można dla nich wykonać z różnego rodzaju dodatków, a zwłaszcza błyszczących polew, przygotowywanych z prawdziwej treściwej czekolady albo po prostu z kakao w proszku. Brązową słodką polewę można wykorzystać do przykrycia babeczek, muffinek, tortów, serników i wielkanocnych mazurków.
Reklama

Bardzo fajne jest w niej to, że przygotowuje się ją w krótką chwilę. Wspaniała polewa kakaowa powstaje dosłownie z czterech składników, dlatego też prawie zawsze można ją wykonać, bo te składniki przeważnie występują jednak w polskich kuchniach.

Z czego przygotowujemy polewę kakaową?

Polewę przygotowuje się z naturalnego ciemnego kakao w proszku, prawdziwego masła o wysokiej zawartości tłuszczu, normalnego mleka i cukru pudru. Najpierw do rondelka należy wkroić ok. 100 gramów masła. Od razu dosypać do niego trzy duże łyżki cukru pudru i dolać trzy duże łyżki mleka (najlepiej tego tłustego), podgrzewając wszystkie składniki na małym ogniu i doprowadzając do ich zagotowania i połączenia na jednolitą masę. Krem powinien mieć dość lejącą się konsystencję, więc jeśli jest zbyt zbity lub gęsty, można dodać do niego trochę mleka. Z kolei, jeżeli wydaje się aż nadto wodnisty, bo np. użyło się mleka o niższej zawartości tłuszczu albo napoju roślinnego, warto dosypać do niego jeszcze trochę cukru pudru, który na pewno tutaj nie zaszkodzi.

Reklama

Jak wzbogacić smak polewy kakaowej?

Polewa czekoladowa z kakao póki co nie ma jeszcze pożądanego smaku, dlatego nadszedł moment, w którym trzeba uzupełnić ją naturalnym kakao w proszku. Trzy łyżki proszku powinny w zupełności wystarczyć do osiągnięcia pysznego słodkiego i zarazem wyrazistego smaku. Kakao można przesiać wcześniej przez sitko o drobnych oczkach, by masa była jeszcze delikatniejsza i gładsza. Z podanego przepisu uzyskuje się naprawdę pyszny płynny kremik. Jeszcze ciepła polewa kakaowa powinna od razu trafić na wybrany wypiek. Utworzona przez nią czekoladowa warstwa będzie zachwycać nie tylko smakiem, ale też i pięknym błyszczącym wykończeniem, które tylko rozbudzi zmysły i podwyższy atrakcyjność deseru.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama