canva.com

Tradycyjne pączki drożdżowe - oto sekretny przepis babci

Tradycyjne pączki drożdżowe z mąki pszennej nadziewane słodką konfiturą to prawdziwa uczta dla podniebienia nie tylko w tłusty czwartek. Pączek na słodko znany jest w Polsce od połowy XVI wieku, lecz zanim przybrał znaną po dziś dzień formę, był wypełniany słoniną lub mięsem. Podobno najlepsze pączki, to pączki według przepisu babci, więc nie sposób go pominąć. Przekonaj się sama!

Sekretny przepis babci na tradycyjne pączki

Tłusty czwartek już niebawem, więc najwyższy czas zająć się poszukiwaniem najlepszego przepisu na puszyste pączki, które uczynią ten dzień jeszcze lepszym.

Jak głosi przekazywana z pokolenia na pokolenie legenda - kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, ten nie zazna krzty dobrobytu przez następne 12 miesięcy.

Zamiast kupić drożdżowe pączki w cukierni, spróbuj przygotować je samodzielnie. Z pomocą przychodzi tradycyjny przepis babci, który nie sprawia najmniejszych problemów, a wręcz przeciwnie – daje ogrom satysfakcji i to nie tylko w kontekście doznań smakowych.

Lista składników:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka jaj kurzych
  • 50 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 2 szczypty soli kuchennej
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • ulubiona konfitura lub marmolada
canva.com

Tradycyjne pączki drożdżowe krok po kroku

Po skompletowaniu niezbędnych składników czas przejść do konkretów, czyli przygotowania puszystych pączków. Każdy poniższy etap ma olbrzymie znacznie jeśli chodzi o efekt końcowy, dlatego też postępuj zgodnie z instrukcją.

  1. Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj 4 łyżki mąki. Ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut
  2. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem – ubijaj przez minimum 10 minut
  3. Przesiej mąkę przez sito do większej miski, dodaj ubite jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj alkohol i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut
  4. Po tym czasie wyrzuć ciasto na przygotowaną stolnicę i rozgniataj przez kilka minut w celu odpowietrzenia ciasta. Podziel je na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na placek średniej grubości
  5. Z rozwałkowanego ciasta wytnij okręgi (tak jak na pierogi). Na kółka z jednej części połóż porcję konfitury lub marmolady i nakryj je plackami wyciętymi z drugiej części ciasta. Krawędzie ciasta delikatnie zaciśnij w celu ich sklejenia i pozostaw na 50 minut
  6. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Pączki smaż do momentu aż będą zarumienione na brązowo – po ok. 1,5 minut z każdej strony. Gotowe drożdżówki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar ociekającego tłuszczu
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł