domowe frytki z ziemniaków na drewnianej desce do krojenia
canva.com

Domowe frytki – jak obniżyć ich kaloryczność? 3 proste triki

Frytki to prawdopodobnie najpopularniejsza oraz najstarsza potrawa typu fast food. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone w słupki ziemniaki to idealna propozycja na szybki obiad, dlatego też tak często lądują na domowych talerzach. Niestety ich największą wadą jest wysoka wartość energetyczna wynikająca ze sposobu przygotowania. Jak obniżyć ich kaloryczność? Poznaj 3 proste triki na domowe frytki w wersji light!
Reklama

Domowe frytki w wersji niskokalorycznej – 3 sposoby

Jedzenie typu fast food cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – domowe burgery, pizza, hot dogi oraz uwielbiane frytki, które niejednokrotnie stanowią dodatek do wcześniej wymienionych dań.

Niestety apetyczne zestawy z popularnych sieciówek gastronomicznych często zawierają ponad 1000 kcal, co niekoniecznie idzie w parze ze zdrowym odżywianiem.

Tradycyjny przepis na frytki nakazuje usmażenie ich na głębokim tłuszczu, natomiast porcja (100 g) produktu gotowego do spożycia to ok. 350 kalorii. Istnieje jednak kilka sposobów na obniżenie kaloryczności tej potrawy. Pomogą Ci w tym 3 proste triki!

domowe frytki z marchewki po upieczeniu w piekarniku
canva.com

Frytki z piekarnika

Pieczenie nie wymaga zanurzenia ziemniaków w tłuszczu. To najprostszy i najskuteczniejszy sposób na obniżenie wartości energetycznej domowych frytek.

Obrane i pokrojone ziemniaki przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie wysusz przy użycia ręcznika papierowego. Przełóż je do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek (plus Twoje ulubione przyprawy) i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C przez ok. 25 minut.

Marchewka zamiast ziemniaków

Co prawda ziemniaki nie należą do produktów wysokokalorycznych, lecz zastąpienie ich pokrojonymi marchewkami jest także doskonałym sposobem zmniejszenie kalorii pieczonych frytek.

Reklama

Sposób przygotowania? Tak samo jak w przypadku pieczonych ziemniaków. Marchewki pokrój w słupki, osusz, przemieszaj w oliwie, dodaj przyprawy i piecz w temperaturze 200° C przez 25 minut.

Domowe frytki z innych warzyw

Ziemniaki i marchewki to nie jedyne warzywa nadające się do przyrządzenia smacznej chrupiącej przekąski. Do przygotowania niskokalorycznych domowych frytek bez najmniejszych problemów możesz wykorzystać warzywa takie jak:

  • pietruszka
  • czerwone buraki
  • kalarepa
  • seler (bulwa)
  • dynia
  • rzepa

Na liście brakuje batatów, które idealnie nadają się do zrobienia frytek, lecz jako jedyne z tego zestawienia mają więcej kalorii od ziemniaków.

Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama