Domowe frytki – jak obniżyć ich kaloryczność? 3 proste triki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowe frytki w wersji niskokalorycznej – 3 sposoby
Jedzenie typu fast food cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – domowe burgery, pizza, hot dogi oraz uwielbiane frytki, które niejednokrotnie stanowią dodatek do wcześniej wymienionych dań.
Niestety apetyczne zestawy z popularnych sieciówek gastronomicznych często zawierają ponad 1000 kcal, co niekoniecznie idzie w parze ze zdrowym odżywianiem.
Tradycyjny przepis na frytki nakazuje usmażenie ich na głębokim tłuszczu, natomiast porcja (100 g) produktu gotowego do spożycia to ok. 350 kalorii. Istnieje jednak kilka sposobów na obniżenie kaloryczności tej potrawy. Pomogą Ci w tym 3 proste triki!
Frytki z piekarnika
Pieczenie nie wymaga zanurzenia ziemniaków w tłuszczu. To najprostszy i najskuteczniejszy sposób na obniżenie wartości energetycznej domowych frytek.
Obrane i pokrojone ziemniaki przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie wysusz przy użycia ręcznika papierowego. Przełóż je do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek (plus Twoje ulubione przyprawy) i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C przez ok. 25 minut.
Marchewka zamiast ziemniaków
Co prawda ziemniaki nie należą do produktów wysokokalorycznych, lecz zastąpienie ich pokrojonymi marchewkami jest także doskonałym sposobem zmniejszenie kalorii pieczonych frytek.
Sposób przygotowania? Tak samo jak w przypadku pieczonych ziemniaków. Marchewki pokrój w słupki, osusz, przemieszaj w oliwie, dodaj przyprawy i piecz w temperaturze 200° C przez 25 minut.
Domowe frytki z innych warzyw
Ziemniaki i marchewki to nie jedyne warzywa nadające się do przyrządzenia smacznej chrupiącej przekąski. Do przygotowania niskokalorycznych domowych frytek bez najmniejszych problemów możesz wykorzystać warzywa takie jak:
- pietruszka
- czerwone buraki
- kalarepa
- seler (bulwa)
- dynia
- rzepa
Na liście brakuje batatów, które idealnie nadają się do zrobienia frytek, lecz jako jedyne z tego zestawienia mają więcej kalorii od ziemniaków.
Smacznego!