Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Wafle z kajmakiem? Oto sekret!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wafle z kajmakiem to pyszna i słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego łasucha. W tym artykule przedstawimy przepis na wafle z kajmakiem, porady dotyczące ich przygotowania oraz sposób podawania, który sprawi, że będą one jeszcze bardziej smakowite.
Przepis na wafle z kajmakiem
Do przygotowania wafli z kajmakiem potrzebne będą następujące składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- puszka kajmaku
Przygotowanie wafli z kajmakiem składa się z kilku prostych kroków:
- W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii.
- Wlej zawartość drugiej miski do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
- Rozgrzej maszynkę do wafli i smaruj ją olejem.
- Nałóż łyżkę masy na każdy kwadrat i piecz przez około 3-5 minut.
- Po upieczeniu wafli, nałóż na każdy kawałek kajmaku i przykryj kolejnym waflem.
canva.com
Jak zrobić wafle żeby nie zmiękły?
Aby wafle nie zmiękły, warto dodać do ciasta skrobię ziemniaczaną lub mąkę ryżową. Ważne jest również, aby wafle były dobrze wypieczone - należy je smażyć na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej powierzchni. Po upieczeniu, wafle warto odłożyć na kratkę, aby nie przesączały się wilgocią.
Porady dotyczące przygotowania wafli z kajmakiem
Aby wafle z kajmakiem wyszły idealnie, warto zastosować kilka porad:
- Przed smażeniem wafli dobrze rozgrzej urządzenie do pieczenia wafli.
- Wafle smaż przez około 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Do smarowania gofrownicy najlepiej użyć pędzelka do pieczenia i oleju roślinnego.
canva.com
Jak podawać wafle z kajmakiem?
Wafle z kajmakiem można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakują na ciepło, więc warto je podgrzać przed podaniem. Można je także polać miodem lub posypać cukrem pudrem. Wafle z kajmakiem świetnie smakują z kawą lub herbatą, ale można je też podać jako deser po obiedzie lub kolacji.
Wafle z kajmakiem - idealne na podwieczorek
Wafle z kajmakiem to pyszna i słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego łasucha. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki naszemu przepisowi i poradom na pewno uda się je zrobić idealnie. Wafle z kajmakiem można podawać na wiele sposobów, ale zawsze będą smakować wybornie.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.