Warzywne koktajle, które spowalniają proces starzenia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jarmuż – warzywo pełne witamin i minerałów
Dla wielu z Was olbrzymim zaskoczeniem może być fakt, iż jarmuż zawiera o wiele więcej witaminy C niż pomarańcza, cytryna czy kiwi. To jednak niejedyny powód, dla którego warto wdrożyć go do codziennej diety. Wysoka zawartość błonnika doskonale wpływa na utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach oraz usuwanie z nich zbędnych zanieczyszczeń.
Jarmuż w diecie może także uchronić Cię przed niedoborem żelaza, co wynika z jego wysokiej zawartości w zielonym warzywie. To szczególnie istotne w przypadku wegetarian oraz wegan, którzy muszą zadbać o dostarczenie niezbędnych minerałów tylko z produktów pochodzenia roślinnego.
W liściach jarmużu znajdują się również antyoksydanty (przeciwutleniacze), które redukują nadmiaru wolnych rodników odpowiadających za wczesne procesy starzenia. Innymi słowy, regularne spożywanie jarmużu spowolni procesy starzenia się organizmu, a Twoja skóra, włosy i paznokcie nabiorą zupełnie nowego blasku!
Warzywne koktajle na bazie jarmużu
Jeśli trudno Ci się zmobilizować do codziennego jedzenia warzyw i owoców, to postaw na inną formę ich spożywania. Warzywno-owocowe smoothies możesz przygotować w kilka minut, a po przelaniu do butelki zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię lub na wiosenny piknik.
Smoothie z jarmużu i selera naciowego
Składniki- garść jarmużu
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 banan
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 20 g orzechów nerkowca
Płatki owsiane oraz orzechy nerkowca zalej wcześniej mlekiem roślinnym i pozostaw na ok. 30 minut. W ten sposób łatwiej będzie je zmiksować bez zaburzenia konsystencji koktajlu. Dodaj resztę obranych składników i dokładnie zblenduj.
Marchewkowy koktajl z jarmużem i burakiem
Składniki- garść jarmużu
- 4 marchewki
- 1 czerwony burak
- 1 jabłko
- pół awokado
- 20 g płatków migdałowych
- 250 ml wody
Marchewki i buraka ugotuj na parze. Obierz jabłko oraz awokado i wrzuć do blendera kielichowego z resztą składników. Zalej wodą i zmiksuj do momentu uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji.
Warzywne smoothie ze szpinakiem
Składniki:- 1 garść jarmużu
- 1 garść szpinaku
- pół zielonego ogórka
- 1 grejpfrut
- pół awokado
- 1 łyżka miodu
- 250 ml wody
W tym przypadku nie musisz gotować warzyw przed ich zmieleniem. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli finalny smak koktajlu będzie dla Ciebie zbyt gorzki, dodaj jeszcze jedną łyżkę naturalnego miodu.