canva.com

Warzywne koktajle, które spowalniają proces starzenia

Warzywne koktajle z powodzeniem mogą zastąpić wiele suplementów diety, które zajada się dziś na potęgę. Zdrowa skóra, włosy czy paznokcie to zasługa przede wszystkim zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Przekonaj się sama i zamień dzienną dawkę suplementów na warzywne smoothies na bazie jarmużu, który słynie między innymi z właściwości spowalniających proces starzenia.

Jarmuż – warzywo pełne witamin i minerałów

Dla wielu z Was olbrzymim zaskoczeniem może być fakt, iż jarmuż zawiera o wiele więcej witaminy C niż pomarańcza, cytryna czy kiwi. To jednak niejedyny powód, dla którego warto wdrożyć go do codziennej diety. Wysoka zawartość błonnika doskonale wpływa na utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach oraz usuwanie z nich zbędnych zanieczyszczeń.

Jarmuż w diecie może także uchronić Cię przed niedoborem żelaza, co wynika z jego wysokiej zawartości w zielonym warzywie. To szczególnie istotne w przypadku wegetarian oraz wegan, którzy muszą zadbać o dostarczenie niezbędnych minerałów tylko z produktów pochodzenia roślinnego.

W liściach jarmużu znajdują się również antyoksydanty (przeciwutleniacze), które redukują nadmiaru wolnych rodników odpowiadających za wczesne procesy starzenia. Innymi słowy, regularne spożywanie jarmużu spowolni procesy starzenia się organizmu, a Twoja skóra, włosy i paznokcie nabiorą zupełnie nowego blasku!

Warzywne koktajle na bazie jarmużu

Jeśli trudno Ci się zmobilizować do codziennego jedzenia warzyw i owoców, to postaw na inną formę ich spożywania. Warzywno-owocowe smoothies możesz przygotować w kilka minut, a po przelaniu do butelki zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię lub na wiosenny piknik.

canva.com

Smoothie z jarmużu i selera naciowego

Składniki
  • garść jarmużu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 banan
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 20 g orzechów nerkowca
Przygotowanie

Płatki owsiane oraz orzechy nerkowca zalej wcześniej mlekiem roślinnym i pozostaw na ok. 30 minut. W ten sposób łatwiej będzie je zmiksować bez zaburzenia konsystencji koktajlu. Dodaj resztę obranych składników i dokładnie zblenduj.

Marchewkowy koktajl z jarmużem i burakiem

Składniki
  • garść jarmużu
  • 4 marchewki
  • 1 czerwony burak
  • 1 jabłko
  • pół awokado
  • 20 g płatków migdałowych
  • 250 ml wody
Przygotowanie

Marchewki i buraka ugotuj na parze. Obierz jabłko oraz awokado i wrzuć do blendera kielichowego z resztą składników. Zalej wodą i zmiksuj do momentu uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji.

Warzywne smoothie ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 garść jarmużu
  • 1 garść szpinaku
  • pół zielonego ogórka
  • 1 grejpfrut
  • pół awokado
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml wody
Przygotowanie

W tym przypadku nie musisz gotować warzyw przed ich zmieleniem. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli finalny smak koktajlu będzie dla Ciebie zbyt gorzki, dodaj jeszcze jedną łyżkę naturalnego miodu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł