Wegańskie curry z fasolą, tofu i ciecierzycą. Hit z Tik Toka!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 średnia cebula,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
- 1 papryczka chili, 185 g tofu,
- 4 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego,
- 200 g batata,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 brokułu,
- 100 g fasoli szparagowej,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 łyżka żółtej pasty curry lub 2 łyżeczki mielonego curry,
- 510 ml bulionu warzywnego albo wody,
- 105 ml mleczka kokosowego,
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego,
- 1 limonka, sól (opcjonalnie),
- garść listków kolendry.
Jak zrobić pyszne curry z fasolą?
Przygotowanie - cebulę obierzmy, drobno pokrójmy. Czosnek i imbir obierzmy, posiekajmy. Papryczkę chili przekrójmy, usuńmy nasiona, drobno pokrójmy. Tofu osączmy na ręczniku papierowym, pokrójmy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzejmy 2 łyżki oleju, zeszklijmy cebulę. Włóżmy czosnek, imbir i tofu, wlejmy sos sojowy. Smażmy, mieszając, 5-6 minut. Tofu przełóżmy do miski. Batat umyjmy, obierzmy i pokrójmy w małą kostkę.
Paprykę czerwoną umyjmy, osuszmy, wytnijmy gniazdo nasienne, a miąższ pokrójmy w kawałki. Brokuł opłuczmy, podzielmy na różyczki, osuszmy. Fasolę szparagową opłuczmy, odetnijmy końcówki. Ciecierzycę opłuczmy na sicie. W rondlu rozgrzejmy resztę oleju, podsmażajmy pastę curry lub mieloną przyprawę. Włóżmy bataty, smażmy 1-2 minuty. Zalejmy połową bulionu lub wody. Duśmy do momentu, aż bataty będą miękkie. Zmiksujmy lub rozgniećmy widelcem.
Następnie zmiksowane bataty przełóżmy z powrotem do rondla, wlejmy resztę bulionem do wody. Włóżmy paprykę i fasolą, gotujmy do miękkości. Dodajmy brokuł, ciecierzycę i tofu, gotujmy jeszcze 4-5 minut. Wlejmy mleczko kokosowe, zagotujmy. Dodajmy cukier kokosowy i skórkę startą z 1/2 limonki, zamieszajmy. Ewentualnie posólmy do smaku. Udekorujmy kolendrą. Podawajmy z połówkami limonki.