Pączki
Canva.com

Prosty przepis na pyszne #fit pączki twarogowe w 30 minut

Czasami naprawdę nie potrzeba szczególnego talentu kulinarnego, bo wystarczy trzymać się przepisu, aby własnoręcznie przygotować sobie coś wartościowego, zdrowego i smacznego. Przepis na wspaniałe fit pączki twarogowe jest wyjątkowo prosty, a niezwykle udany.
Reklama

Na pewno każdy poradzi sobie z jego odtworzeniem, by przygotować wartościowe słodkości na tłusty czwartek albo po prostu wykonać takie pączki w każdy inny dzień w roku, w którym będzie się mieć ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, ale niekoniecznie bardzo niezdrowego.

Jak przygotować pyszne pączki fit?

Jako że pączki przygotowuje się bardzo szybko, jeszcze zanim zacznie się wyrabiać ciasto, warto nastawić piekarnik na temperaturę sto osiemdziesiąt stopni, by na spokojnie zdążył się nagrać. Następnie w dużej misce umieścić ok. 350 g tłustego twarogu. Można uczyć też twarogu sernikowego, jeśli chce się, by pączki były bardziej kremowe, choć wtedy będą też zwykle ciut bardziej kaloryczne. Do twarogu trzeba dodać jedno duże jajko, około cztery płaskie łyżki płynnego miodu, 80 gramów mąki owsianej (opcjonalnie może być też zwykła mąka pszenna) i 20 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej.

Reklama

Składniki na pączki dietetyczne powinny zostać dokładnie zmiksowane na gładką masę. Zaraz potem w oddzielnym naczyniu należy ubić trzy same białka z niewielką ilością soli, przełożyć je do miski z główną masą i bardzo delikatnie wszystko wymieszać, aby utrzymać puszystość kremu. Taka masa powinna być od razu wypiekana w nagrzanym piekarniku. Jako że dość ciężko formuje się ją ręcznie, warto ułatwić sobie to zadanie przy pomocy specjalnych foremek, do których wystarczy przełożyć krem i następnie wsadzić takiej formy bezpośrednio do piekarnika.

Co dodać do pączków twarogowych?

Pączki
Canva.com

Fit pączki twarogowe pieką się mniej więcej pół godziny, by po tym czasie od razu nadawać się do jedzenia, oczywiście po lekkim ostygnięciu. Aby nadać im dodatkowego smaku, śmiało można nadziać je marmoladą lub dżemem. Najlepiej zrobić to przy użyciu szprycy, która jest łatwa w obsłudze i pozwala zachować pierwotną formę pączków.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama