Oto przepis na burgery, które pokochasz. Pieczarki, panko i karmelizowana cebulka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego burgera potrzebne nam będą następujące składniki:
- olej, 2 średnie cebule,
- 1 łyżka miodu naturalnego lub syropu z agawy,
- 19-20 pomidorków koktajlowych,
- 4 duże pieczarki portobello, leśne lub brązowe,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 125 ml wody + dodatkowo, szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- świeżo zmielony pieprz,
- panierka panko,
- 4 maślane bułki burgerowe z sezamem,
- majonez (klasyczny albo wegański),
- 4 liście sałaty rzymskiej lub masłowej.
Jak zrobić wegańskie burgery z pieczarek?
Przygotowanie - cebule obierzmy, pokrójmy w piórka. Włóżmy je na patelnię z 1 łyżką oleju i powoli podgrzewajmy do momentu, aż się zeszkli. Wlejmy miód bądź syrop z agawy i smażmy, aby cebula się skarmelizowała. Przełóżmy do miski. Następnie na patelnię wlejmy 1 łyżeczkę oleju i włóżmy pomidory pokrojone w kostkę, ćwiartki i połówki. Krótko podsmażmy, mieszając. Pieczarki oczyśćmy, długie nóżki skróćmy.
Opłuczmy i odciśnijmy pomiędzy dwoma arkuszami i ręcznika papierowego, lekko spłaszczając grzyby. Mąkę zmiksujmy z wodą, solą, słodką i ostrą papryką, czosnkiem, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli masa jest za gęsta, wówczas wlejmy więcej wody. W przygotowanym cieście zanurzmy pieczarki, a następnie obtoczmy je w panierce panko. Smażmy na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju, aż się zrumienią. Bułki przekrójmy, grillujmy. Posmarujmy majonezem. Układajmy po liściu sałaty, a następnie cebulę, burger, drugą porcję cebuli i pomidory. Przykryjmy wierzchem bułki.