Canva.com

Wegetariańska zupa z grzybów leśnych - ten przepis sprawi, że Twój obiad będzie niepowtarzalny

Krem z grzybów leśnych ze śmietanką lub intensywna, aromatyczna zupa grzybowa to marzenie wielu miłośników dobrej, polskiej i tradycyjnej kuchni. Chociaż na wiosnę trudno o świeże, leśne grzyby, to w sklepach i dużych supermarketach nie brakuje już grzybów mrożonych w całości, które doskonale sprawdzą się do przygotowania pożywnej, kalorycznej zupy.

Zupa grzybowa babci ma wiele zwolenników, jak i przeciwników. Miłośnicy mocnego, grzybowego smaku z pewnością w lecie, jak i na jesień ochoczo zbierają leśne dary, by przygotować aromatyczną zupę lub sos, np. do placków ziemniaczanych.

W niektórych rejonach Polski, np. na Podhalu bardzo popularne są moskole z sosem grzybowym. Najczęściej w naszej zupie z przepisu babci goszczą dorodne borowiki, podgrzybki, boczniaki, kurki oraz maślaki. Smaki z królestwa grzybów są wyjątkowe i niepowtarzalne. Dziś mam dla was ciekawy przepis na wegetariańską zupę z grzybów leśnych.

Jakie składniki przygotować do wegetariańskiej zupy grzybowej?

Zupa grzybowa jest bardzo esencjonalna, dlatego w trakcie gotowania musimy dodać sporo przypraw, które uwypuklą mocny smak grzybów suszonych, jak i świeżych. Jeśli korzystamy z grzybów suszonych, to warto wykorzystać wodę, która nam zostaje po namoczeniu leśnych przysmaków. Wówczas nasz wywar będzie dużo bardziej aromatyczny.

Składniki na zupę grzybową dla wegetarian

  • 200 g grzybów suszonych
  • 1000 g świeżych grzybów (pociętych w kostkę podgrzybków)
  • 1000 g makaronu (suchych kokardek)
  • 1 włoszczyzna
  • 3 duże cebule
  • 400 g śmietanka 30%
  • 30 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki

Cudowna zupa grzybowa w stylu wege - jak przyrządzić?

Aby przyrządzić pyszną, wegetariańską zupę z grzybów na obiad, to na początku musimy ugotować bulion warzywny. Wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody i dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Bulion warzywny gotujemy przez 45 minut na małym, delikatnym ogniu. W tym czasie możemy przygotować ulubiony makaron, np. świderki, kokardki lub muszelki.

Canva.com

Oczyszczone grzyby kroimy w duże kawałki. Jeśli mamy mniejsze grzybki, to może je zostawić w całości. Później siekamy czosnek oraz cebulkę. Te dwa składniki możemy podsmażyć z papryczką chili, która nada całej zupie wyrazistego, pikantnego smaku. Tę kompozycję zalewamy bulionem i dodajemy suszone grzyby. Całość zagotowujemy przez 10 minut i na koniec dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Cudowna, wegetariańska zupa z grzybów leśnych smakuje najlepiej ze świeżą natką pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł