Wegetariańska zupa z grzybów leśnych - ten przepis sprawi, że Twój obiad będzie niepowtarzalny
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa grzybowa babci ma wiele zwolenników, jak i przeciwników. Miłośnicy mocnego, grzybowego smaku z pewnością w lecie, jak i na jesień ochoczo zbierają leśne dary, by przygotować aromatyczną zupę lub sos, np. do placków ziemniaczanych.
W niektórych rejonach Polski, np. na Podhalu bardzo popularne są moskole z sosem grzybowym. Najczęściej w naszej zupie z przepisu babci goszczą dorodne borowiki, podgrzybki, boczniaki, kurki oraz maślaki. Smaki z królestwa grzybów są wyjątkowe i niepowtarzalne. Dziś mam dla was ciekawy przepis na wegetariańską zupę z grzybów leśnych.
Jakie składniki przygotować do wegetariańskiej zupy grzybowej?
Zupa grzybowa jest bardzo esencjonalna, dlatego w trakcie gotowania musimy dodać sporo przypraw, które uwypuklą mocny smak grzybów suszonych, jak i świeżych. Jeśli korzystamy z grzybów suszonych, to warto wykorzystać wodę, która nam zostaje po namoczeniu leśnych przysmaków. Wówczas nasz wywar będzie dużo bardziej aromatyczny.
Składniki na zupę grzybową dla wegetarian
- 200 g grzybów suszonych
- 1000 g świeżych grzybów (pociętych w kostkę podgrzybków)
- 1000 g makaronu (suchych kokardek)
- 1 włoszczyzna
- 3 duże cebule
- 400 g śmietanka 30%
- 30 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- natka pietruszki
Cudowna zupa grzybowa w stylu wege - jak przyrządzić?
Aby przyrządzić pyszną, wegetariańską zupę z grzybów na obiad, to na początku musimy ugotować bulion warzywny. Wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody i dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Bulion warzywny gotujemy przez 45 minut na małym, delikatnym ogniu. W tym czasie możemy przygotować ulubiony makaron, np. świderki, kokardki lub muszelki.
Oczyszczone grzyby kroimy w duże kawałki. Jeśli mamy mniejsze grzybki, to może je zostawić w całości. Później siekamy czosnek oraz cebulkę. Te dwa składniki możemy podsmażyć z papryczką chili, która nada całej zupie wyrazistego, pikantnego smaku. Tę kompozycję zalewamy bulionem i dodajemy suszone grzyby. Całość zagotowujemy przez 10 minut i na koniec dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Cudowna, wegetariańska zupa z grzybów leśnych smakuje najlepiej ze świeżą natką pietruszki.