Canva.com

Wigilijne inspiracje: Pstrąg pieczony z cytryną z pieczarkami i szałwią

Pieczony pstrąg może być pyszną alternatywą dla smażonego karpia na Wigilię. Sprawdź przepis naszej cioci Kasi i rozkoszuj się delikatnym mięsem w towarzystwie soczystych pieczarek i ziół.

Składniki na pysznego pstrąga

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

na pstrąga z cytryną:

  • 4 duże pstrągi,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 4 średnie cytryny,
  • 110 g masła,
  • 6 średnich ząbków czosnku,
  • 4 gałązki szałwii;

na pieczarki z szałwią:

  • 500-525 g małych pieczarek (brązowych lub białych),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 gałązki szałwii,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie pstrąga krok po kroku

Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy pstrąga z cytryną: sprawione wcześniej ryby umyjmy, osuszmy. Oprószmy je solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Ułóżmy na głębokiej blasze wyłożonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Cytryny wyszorujmy, sparzmy i pokrójmy w plasterki. Masło roztopmy, zamieszajmy z 2 obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Pozostały czosnek obierzmy, pokrójmy w plastry. Do środka ryb włóżmy plastry cytryny i czosnku oraz po gałązce szałwii. Pstrągi posmarujmy połową masła z czosnkiem. Przykryjmy folią aluminiową. Pieczmy około 19-23 minut. Przygotujmy pieczarki z szałwią: grzyby oczyśćmy, pokrójmy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzejmy oliwę, podsmażmy gałązki szałwii. Zioła wyjmijmy, odłóżmy.

Na patelnię dodajmy masło i pieczarki. Smażmy na rumiano, co jakiś czas mieszając. Ponownie włóżmy szałwię. Doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Dodajmy posiekany szczypiorek, zdejmijmy z płomienia. Znów z pstrągów zdejmijmy folię. Posmarujmy je pozostałym masłem. Całość pieczmy jeszcze 6-11 minut. Podawajmy z pieczarkami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł