Canva.com

Wiśnie pod śniegiem. Słodkie skarby lata ukryte pod białą pierzynką

Wiśnie pod śniegiem to naprawdę ekstrawaganckie ciasto, które jest obłędnie pyszne i obłędnie piękne. Już sama nazwa zachęca do zjedzenia. Możemy podać je o każdej porze roku, ale szczególnie atrakcyjnie prezentuje się zimą. Czy wiśnie pod śniegiem pasują na Boże Narodzenie? Zdecydowanie TAK! To ciasto będzie prawdziwym świątecznym przebojem na bożonarodzeniowym stole!

Wiśnie pod śniegiem — składniki na ciasto monastyrska izba

Ciasto na rulony

  • 400 g mąki

  • 200 g masła

  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)

  • 1 jajko

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka brandy lub koniaku

  • szczypta soli

Nadzienie z wiśni

Śmietana do przełożenia

  • 900 g gęstej, tłustej, kwaśnej śmietany 18%

  • 100 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencja waniliowa

  • 5 łyżek wiórków czekoladowych do posypania

Canva.com

Jak zrobić ciasto wiśnie pod śniegiem

  1. Dzień przed pieczeniem ciasta, kwaśną śmietanę, którą będziemy przekładać wiśnie pod śniegiem, wylewamy na gęste sitko wyłożone gazą i wstawiamy do lodówki. Musimy pozbyć się nadmiaru płynu.

  2. Na drugi dzień przygotowujemy ciasto półkruche. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, jajko i brandy. Szybko zarabiamy gładkie ciasto.  

  3. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy folią spożywczą i na 2 godziny wstawiamy do lodówki. 

  4. W tym czasie szykujemy wiśnie z kompotu. Owoce przekładamy na gęste sito i zostawiamy je, aby dobrze się odsączyły z nadmiaru płynu.

  5. Schłodzone ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 80 cm x 25 cm. Teraz ciasto kroimy na 10 pasów o szerokości 8 cm i długości 25 cm

  6. Na każdym pasku ciasta wzdłuż układamy rządek wiśni — jedna za drugą. Ciasto zawijamy wokół wiśni, tak aby powstał długi rulon i dokładnie sklejamy na “szwie”.

  7. Blachę do pieczenia (najlepiej tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i układamy rulony ciasta z wiśniami miejscem sklejenia do spodu.

  8. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu i wstawiamy nasze wiśnie w cieście półkruchym. Rulony pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.

  9. Upieczone rulony zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.

  10. Przygotowujemy śmietanę do przełożenia ciasta. Odsączoną śmietanę, która od poprzedniego dnia odciekała w lodówce, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.

  11. Kiedy rulony są już zimne, a śmietana przygotowana, na paterze lub tacy układamy ciasto, które będzie miało kształt trójkąta. Na spodzie układamy 4 rulony i smarujemy je śmietaną. Następnie w wolnych przestrzeniach układamy 3 ruloniki z ciasta i ponownie przestrzenie między ciastem wypełniamy śmietaną. W kolejnej warstwie układamy 2 rulony i na szczycie kładziemy ostatni. Całość pokrywamy śmietaną i wszystko ładnie wyrównujemy.

  12. Gotowe ciasto wiśnie pod śniegiem, nazywane także monastyrską izbą posypujemy wiórkami czekolady.

  13. Wiśnie pod śniegiem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a by ciasto półkruche nieco zmiękło i smaki dobrze się połączyły. 

Wiśnie pod śniegiem — ciasto na Boże Narodzenie

To wspaniałe ciasto jest pracochłonne, ale efekt wynagradza czas poświęcony na przygotowanie. Będzie świetnym pomysłem na wykwintne ciasto na Boże Narodzenie — jest pyszne, pięknie wygląda i… kojarzy się z zimą! Smacznych śnieżnych wiśni!

Źródło: arabeskawaniliowa.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł