Sernik wiedeński na kruchym spodzie z wiśniami — przepis babci. Klasyka wykwintnych wypieków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Klasyczny deser — sernik wiedeński na kruchym spodzie
Taki sernik jeszcze kilkadziesiąt lat temu królował na polskich stołach. Zanim dotarły do nas przepisy na wypieki włoskie, hiszpańskie i amerykańskie nasze babcie i prababcie piekły serniki według tej receptury. Sernik wiedeński to najpopularniejszy… polski sernik. Drugi nasz rodzimy wypiek z serem to tzw. serowiec, czyli sernik pieczony z ziemniakami, mąką ziemniaczaną lub budyniem. Polecamy tradycyjny przepis babci na sernik wiedeński na kruchym spodzie z wiśniami.
Składniki na kruchy spód
150 g mąki pszennej lub krupczatki
120 g masła
50 g cukru pudru
1 surowe żółtko
Składniki na sernik
1000 g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
10 jajek
400 g cukru pudru
150 g masła
50 g kaszki manny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szczypta soli
Sos wiśniowy
300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru
5 łyżek wiśniówki
Sernik wiedeński na kruchym spodzie z przepisu babci — krok po kroku
Przygotowujemy kruche ciasto na spód. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Do grudek dodajemy żółtko, szybko zarabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza. Zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek i po jednym dodajemy do masła.
Do masy jajeczno-maślanej dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy tak, żeby nie było grudek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wykładamy na masę serową. Delikatnie mieszamy.
Teraz dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, wanilię i kaszę mannę — wszystko mieszamy.
Gotowe nadzienie serowe wlewamy na podpieczony spód z kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 70 do 80 minut, do suchego patyczka. Gdyby sernik zaczął przypiekać się od góry, przykrywamy go papierem do pieczenia.
Upieczony zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Przygotowujemy sos wiśniowy. Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondla, dosypujemy cukier i dolewamy wiśniówkę (można zastąpić alkohol wodą) i zostawiamy na ok. godzinę. Następnie doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Wystudzony sos podajemy jako dodatek do sernika.