Sernik wiedeński na kruchym spodzie - porcja ciasta podana z wiśniami
Canva.com

Sernik wiedeński na kruchym spodzie z wiśniami — przepis babci. Klasyka wykwintnych wypieków

Ten przepis na sernik wiedeński na kruchym spodzie ma już co najmniej 70 lat. Wielu z nas zna ten smak i zapach z domu mamy lub babci. Różni się od sernika nowojorskiego, baskijskiego lub włoskich serników z mascarpone, ale również zachwyca aromatem i smakiem. Wypróbuj ten tradycyjny przepis, a być może sernik wiedeński na kruchym spodzie z przepisu babci będzie obowiązkowym wypiekiem na każde święta w Twoim domu.
Reklama

Klasyczny deser — sernik wiedeński na kruchym spodzie 

Taki sernik jeszcze kilkadziesiąt lat temu królował na polskich stołach. Zanim dotarły do nas przepisy na wypieki włoskie, hiszpańskie i amerykańskie nasze babcie i prababcie piekły serniki według tej receptury. Sernik wiedeński to najpopularniejszy… polski sernik. Drugi nasz rodzimy wypiek z serem to tzw. serowiec, czyli sernik pieczony z ziemniakami, mąką ziemniaczaną lub budyniem. Polecamy tradycyjny przepis babci na sernik wiedeński na kruchym spodzie z wiśniami.

Upieczony sernik wiedeński z wykrojoną jedną porcją ciasta
Canva.com

Składniki na kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej lub krupczatki

  • 120 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 surowe żółtko

Składniki na sernik

  • 1000 g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie

  • 10 jajek

  • 400 g cukru pudru

  • 150 g masła 

  • 50 g kaszki manny

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 1 szczypta soli

Sos wiśniowy

  • 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

  • 5 łyżek cukru

  • 5 łyżek wiśniówki

Biały ser i jajka - składniki na sernik wiedeński
Canva.com

Sernik wiedeński na kruchym spodzie z przepisu babci — krok po kroku

  1. Przygotowujemy kruche ciasto na spód. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Do grudek dodajemy żółtko, szybko zarabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. Zimne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza. Zostawiamy do wystudzenia.

  3. Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek i po jednym dodajemy do masła.

  4. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy tak, żeby nie było grudek.

  5. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wykładamy na masę serową. Delikatnie mieszamy.

  6. Teraz dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, wanilię i kaszę mannę — wszystko mieszamy.

  7. Gotowe nadzienie serowe wlewamy na podpieczony spód z kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 70 do 80 minut, do suchego patyczka. Gdyby sernik zaczął przypiekać się od góry, przykrywamy go papierem do pieczenia.

  8. Upieczony zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

  9. Przygotowujemy sos wiśniowy. Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondla, dosypujemy cukier i dolewamy wiśniówkę (można zastąpić alkohol wodą) i zostawiamy na ok. godzinę. Następnie doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Wystudzony sos podajemy jako dodatek do sernika. 

Sos wiśniowy do sernika
Canva.com
Reklama
Źródło: "Kuchnia Polska" pod red. Stanisława Bergera
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama