Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Włoska frittata z szynką parmeńską, serem feta i szpinakiem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli uwielbiacie omlety, to włoska frittata będzie pozycją obowiązkową na pyszny obiad z rodziną. Delikatnie puszyste wnętrze rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy śródziemnomorskich smaków.
Pyszna frittata - składniki
Canva.com
Do przygotowania pysznej frittaty, która niewątpliwie przypomina puszysty omlet potrzebujemy kilku składników. Poniższa lista pozwoli na przygotowanie 4 porcji.
- 8 jajek
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g szynki (wędliny)
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki masła
- 200 g sera feta lub koziego w zalewie
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
Jak zrobić idealny włoski omlet?
Canva.com
- Przygotowanie frittaty zaczynamy do nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Roztrzepujemy jajka z mlekiem w miseczce i doprawiamy solą z pieprzem. Dodajemy także szczypiorek i pokrojona szynkę parmeńską.
- Dalej myjemy szpinak i osuszamy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni o średnicy 20 cm. Smażymy przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
- Wlewamy masę jajeczną do usmażonego szpinaku i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty.
- Dodajemy ser pokrojony w kosteczkę, paprykę w proszku i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 13 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ser feta w ciąży – czy to dobry pomysł?
Jeśli zastanawiasz się, czy ser typu feta jest dozwolony w ciąży, dobrze trafiłaś. Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, sięgając po ser tego typu, bo odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista i jednoznaczna. Choć jedzenie fety w ciąży może przynieść korzyści, w pewnych sytuacjach niesie ze sobą zagrożenie.
Awokado, jabłko i szpinak: triada zdrowia w twoim smoothie
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego sposobu na rozpoczęcie dnia lub uzupełnienie energii w ciągu dnia, smoothie z awokado, jabłka i szpinaku jest idealnym wyborem. To pyszne połączenie owoców i warzyw dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także wielu korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne smoothie, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak je podawać.