Canva.com

Włoska sałatka ziemniaczana - śródziemnomorska klasyka na talerzu

Coś dla wielbicieli ziemniaków i lekkiej kuchni znad Morza Śródziemnego! Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka ziemniaczana prosto z Półwyspu Apenińskiego. Idealna jako przystawka, przekąska, a także danie obiadowe. Oto przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną.

Włoska sałatka ziemniaczana — prosta i pyszna

Kuchnia włoska słynie z prostych przepisów, które bazują na kompozycji kilku składników najwyższej jakości. Wspaniały smak potraw wynika z umiejętnego połączenia różnych smaków warzyw, owoców, oliwy i przypraw. Sałatka ziemniaczana zalicza się właśnie do takich włoskich potraw — pysznych i nieskomplikowanych. Możemy podać ją jako przystawkę, piknikową przekąskę lub jako szybki obiad.

Składniki na włoską sałatkę ziemniaczaną

  • 500 g niewielkich ziemniaków, najlepiej młodych

  • 8 suszonych pomidorów w oliwie

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki domowego majonezu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków, warzywa dokładnie myjemy i nie obieramy ze skórki. W przypadku ziemniaków “starych” lepiej jest je obrać. Najlepiej, aby ziemniaki były podobnej wielkości. Kartofle wstawiamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 12 do 15 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Po prostu muszą być miękkie. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do wystygnięcia.

Canva.com

W misce mieszamy jogurt z majonezem, a następnie sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.

Zimne ziemniaki polewamy dressingiem jogurtowym i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł