Włoska sałatka ziemniaczana - śródziemnomorska klasyka na talerzu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Włoska sałatka ziemniaczana — prosta i pyszna
Kuchnia włoska słynie z prostych przepisów, które bazują na kompozycji kilku składników najwyższej jakości. Wspaniały smak potraw wynika z umiejętnego połączenia różnych smaków warzyw, owoców, oliwy i przypraw. Sałatka ziemniaczana zalicza się właśnie do takich włoskich potraw — pysznych i nieskomplikowanych. Możemy podać ją jako przystawkę, piknikową przekąskę lub jako szybki obiad.
Składniki na włoską sałatkę ziemniaczaną
500 g niewielkich ziemniaków, najlepiej młodych
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki domowego majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków, warzywa dokładnie myjemy i nie obieramy ze skórki. W przypadku ziemniaków “starych” lepiej jest je obrać. Najlepiej, aby ziemniaki były podobnej wielkości. Kartofle wstawiamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 12 do 15 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Po prostu muszą być miękkie. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do wystygnięcia.
W misce mieszamy jogurt z majonezem, a następnie sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.
Zimne ziemniaki polewamy dressingiem jogurtowym i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.