Canva.com

Hoja, czyli woskownica — uprawa, pielęgnacja, gatunki

Woskownica, inaczej nazywana hoją, to piękne pnącze o ciemnozielonych, błyszczących liściach i uroczych drobnych kwiatach, zebranych w koszyczki. W domach najczęściej hodujemy dwa gatunki woskownic — hoję różową (Hoya carnosa) i hoję piękną (Hoya bella). Sprawdź, jak dbać o roślinę, aby cieszyć jej pięknem w mieszkaniu.

Woskownice — dekoracyjne pnącza z Azji

Woskownice (hoje) to wspaniale kwitnące pnącza, które do naszych mieszkań przywędrowały z Azji. W naturze występuje ok. 200 gatunków woskownic, jednak w uprawie doniczkowej dominują — łatwiejsza w pielęgnacji hoja różowa (Hoya carnosa) i bardziej wymagająca hoja piękna (Hoya bella). Gatunki różnią się wielkością i kształtem liści. Liście woskownicy różowej są większe, bardziej owalne i delikatnie nakrapiane. Natomiast hoja piękna ma liście drobniejsze, węższe i ostro zakończone. Kwiaty obydwu gatunków silnie pachną i wyglądają podobnie, ale kwitną nieco inaczej. W przypadku woskownicy różowej, po przekwitnięciu nie usuwamy krótkopędów, ponieważ na nich powstają kolejne kwiatostany. 

Canva.com

Hoja — pielęgnacja i wymagania 

Hoje to rośliny, które przy odpowiedniej pielęgnacji mogą zdobić nasze mieszkania nawet kilkanaście lat. 

Stanowisko i temperatura

Rośliny wymagają jasnego stanowiska, jednak nie mogą być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Lubią ciepło, najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, która wynosi ok. 20 stopni Celsjusza. Jedynie jesienią, po przekwitnięciu, hoja może stać w nieco chłodniejszym miejscu.

Podlewanie i nawożenie

W okresie wegetacji, czyli od wiosny do końca lata, woskownice wymagają regularnego i dość obfitego podlewania. Natomiast jesienią, zwłaszcza w chłodniejszym pomieszczeniu, warto ograniczyć ilość wody dostarczanej roślinie. Hoje możemy także zraszać, ale tylko wtedy, gdy roślina nie ma pąków kwiatowych.

Aby stymulować rośliny do zawiązania kwiatów, wiosną i latem nawozimy hoje co 2 tygodnie roztworem nawozów mineralnych lub przefermentowanym i rozcieńczonym kurzeńcem.  

Canva.com

Przesadzanie i rozmnażanie

Młode rośliny przesadzamy co roku wiosną, starsze co 2-3 lata. Przygotowujemy żyzne, przepuszczalne podłoże z piaszczysto-gliniastej ziemi z dodatkiem kompostu, ale bez dodatku torfu. Przesadzając rośliny, możemy przygotować sadzonki pędowe, które łatwo się ukorzeniają, zwłaszcza posadzone w doniczce z żyznym podłożem z domieszką piasku, pod przykryciem z folii. 

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga