Canva

Wyjątkowe krewetki na patelnię. Wiesz, na czym je usmażyć?

Krewetki albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ma niczego pośrodku. Zanim jednak ktoś stwierdzi, że nie lubi krewetek, powinien spróbować takich, które są porządnie przyrządzone. Sprawdź ten przepis na krewetki na patelni. Są obłędne!

Krewetki na patelnię — składniki mają znacznie!

To danie jest przepyszne, ale żeby smakowało wyjątkowo, należy usmażyć je na odpowiednim tłuszczu. Najlepszy będzie tutaj olej kokosowy. Spokojnie możesz użyć też masła lub masła klarowanego (wiele osób tak robi), jednak to właśnie olej kokosowy wydobędzie całą głębię smaku.

Krewetki na patelnię — lista składników

  • 0,5 kg mrożonych krewetek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 ostra papryczka
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia
Cytrynę możesz zastąpić limonką. Jeśli nie lubisz ostrej papryki, dodaj słodką w proszku pod koniec smażenia lub pomiń ten krok. Cebulę również możesz pominąć
Canva

Krewetki na patelnię — przepis

  1. Krewetki rozmroź, odsącz z wody.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę umyj, usuń z niej nasiona i posiekaj.
  3. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
  4. Wyciśnij sok z cytryny.
  5. Posiekaj natkę pietruszki.
  6. Rozgrzej olej kokosowy na patelni
  7. Dodaj i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i papryczkę chilli.
  8. Po chwili dodaj krewetki. Ich kolor musi zmienić się z szarego na różowy, nie mogą jednak smażyć się zbyt długo. Mniej więcej 60 sekund z każdej strony wystarczy.
  9. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj wszystko.
  10. Zalej całość sokiem z cytryny. Smaż jeszcze 60 sekund.

Z czym podawać krewetki?

Smaczne będą razem z ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem. Możesz też zaserwować do nich frytki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł