Canva.com

Wykwintna babka z wiśniami pod puszystą pierzynką

Ile pań i panów domu, tyle przepisów na wielkanocne babki. Tym razem polecamy wykwintną babkę kakaowo-wiśniową, którą przed podaniem przykrywamy lekką pierzynką z bitej śmietany i czekolady. Aromatyczna, wilgotna, z owocowym akcentem — wspaniała babka nie tylko na święta.

Wykwintna babka z wiśniami — wysmakowana propozycja na Wielkanoc

Wiśnie i czekolada to klasyczne połączenie, które znane jest z wielu słynnych deserów. Te dwa eleganckie składniki możemy połączyć także w wielkanocnej babce. W wersji dla dorosłych babkę możemy upiec z dodatkiem słodkiego wina, a w wersji bezalkoholowej do ciasta dodajemy sok winogronowy lub wodę. Efektu dopełniają bita śmietana, wiórka gorzkiej czekolady i kandyzowane wiśnie. Idealna kompozycja smaków i kolorów.

Canva.com

Składniki na babkę

  • 250 g masła

  • 2 szklanki białego cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki słodkiego wina lub soku winogronowego z kartonu

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki naturalnego kakao

  • 4 łyżki wiśni osączonych z konfitury 

  • szczypta soli 

Do przybrania babki 

  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 

  • 2 łyżki wiśni kandyzowanych 

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie wykwintnej babki z wiśniami

Do rondla dajemy masło, cukier oraz kakao, dolewamy wino lub sok winogronowy. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Odlewamy ok. ⅔  szklanki otrzymanej masy. Resztę odstawiamy do wystudzenia.  

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek, które wstawiamy do lodówki. 

Wystudzoną masę miksujemy i na przemian dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i po jednym żółtku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy 4 łyżki osączonych wiśni i mieszamy.

Formę na babkę dokładnie smarujemy margaryną lub masłem i napełniamy ciastem do ⅔  wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ciasto około 60 minut

Upieczone ciasto pozostawiamy, aby nieco przestygło i wyciągamy je z formy. Teraz górę babki nakłuwamy w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków i w otwory wlewamy pozostałą masę kakaową, którą odlaliśmy przed pieczeniem. Gdy babka zupełnie ostygnie, resztą masy fantazyjnie polewamy ciasto.

Canva.com

Przed podaniem naszej wykwintnej babki, ubijamy śmietankę kremówkę i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch ciasta. Rozety ze śmietany ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami i oprószamy startą czekoladą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł