Wykwintna babka z wiśniami pod puszystą pierzynką
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wykwintna babka z wiśniami — wysmakowana propozycja na Wielkanoc
Wiśnie i czekolada to klasyczne połączenie, które znane jest z wielu słynnych deserów. Te dwa eleganckie składniki możemy połączyć także w wielkanocnej babce. W wersji dla dorosłych babkę możemy upiec z dodatkiem słodkiego wina, a w wersji bezalkoholowej do ciasta dodajemy sok winogronowy lub wodę. Efektu dopełniają bita śmietana, wiórka gorzkiej czekolady i kandyzowane wiśnie. Idealna kompozycja smaków i kolorów.
Składniki na babkę
250 g masła
2 szklanki białego cukru
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki słodkiego wina lub soku winogronowego z kartonu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki naturalnego kakao
4 łyżki wiśni osączonych z konfitury
szczypta soli
Do przybrania babki
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
2 łyżki wiśni kandyzowanych
100 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie wykwintnej babki z wiśniami
Do rondla dajemy masło, cukier oraz kakao, dolewamy wino lub sok winogronowy. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Odlewamy ok. ⅔ szklanki otrzymanej masy. Resztę odstawiamy do wystudzenia.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek, które wstawiamy do lodówki.
Wystudzoną masę miksujemy i na przemian dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i po jednym żółtku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy 4 łyżki osączonych wiśni i mieszamy.
Formę na babkę dokładnie smarujemy margaryną lub masłem i napełniamy ciastem do ⅔ wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ciasto około 60 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy, aby nieco przestygło i wyciągamy je z formy. Teraz górę babki nakłuwamy w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków i w otwory wlewamy pozostałą masę kakaową, którą odlaliśmy przed pieczeniem. Gdy babka zupełnie ostygnie, resztą masy fantazyjnie polewamy ciasto.
Przed podaniem naszej wykwintnej babki, ubijamy śmietankę kremówkę i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch ciasta. Rozety ze śmietany ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami i oprószamy startą czekoladą.