Szybka babka, która zawsze się uda
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szybka babka z kilku składników
Tę pyszną i szybką babkę upieczesz z produktów, które na pewno masz w kuchennej spiżarce. Potrzebujesz tylko mąki, tłuszczu, jajek, cukru i mleka oraz trochę proszku do pieczenia i wanilii. Zrób to ciasto razem z dzieckiem, z pewnością polubi kulinarne przygody i będziecie razem dumni z efektu.
Oto składniki na szybką babkę
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
Jak upiec babkę?
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło lub margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek i po jednym dodajemy do zmiksowanego masła. Białka odstawiamy do lodówki.
Teraz do masy maślano-żółtkowej porcjami dolewamy mleko na przemian z mąką z proszkiem. Na koniec dodajemy wanilię.
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie łączymy z ciastem. Nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką!
Formę na babkę z kominkiem dokładnie natłuszczamy. Jeżeli boimy się, że babka “nie wyjdzie” z formy możemy użyć podłużnej formy keksowej lub silikonowej.
Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Pieczemy ok. 50 minut.
Lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy i gdy jest zupełnie zimna, posypujemy ją cukrem pudrem lub lukrujemy.