Canva.com

Wykwintna zupa dyniowa z salsą figową - domowe danie jak z restauracji

Dynia, figi - myślicie, że to szalone połączenie smaków? Nic bardziej mylnego. Dziś podzielimy się z wami przepisem na wyborną i jednocześnie elegancką zupę dyniową z aromatyczną salsą figową. Ależ to pachnie!

Składniki na zupę dyniową i salsę figową

Canva.com

Dynia jest owocem sezonowym, który jest bardzo bogaty w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu. Dynia zawiera również wysoki poziom beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Posiada również wysoki poziom beta-kryptoksantyny, którą organizm przekształca w witaminę A. Dynia jest zdrowa nie tylko dla oczu, ale także dla serca i mózgu.

Do przygotowania wykwintnej zupy potrzebujemy:

  • 2 dynie odmiany Hokkaido (ok 1,5-2kg)
  • 3 szalotki
  • 4 mniejsze gruszki
  • oliwa z oliwek
  • ok. 2 litry wody
  • kawałek świeżego imbiru
  • pieprz, sól
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 świeże figi
  • ocet balsamiczny
  • świeże liście mięty

Jak zrobić wykwintną zupę dyniową?

Canva.com
  1. Dynię kroimy na małe kawałeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 45 minut.
  3. Upieczoną dynię wrzucamy do głębokiego garnka i łączymy z gruszkami, papryką, imbirem, kolendrą, gałką muszkatołową i imbirem.
  4. Całość blendujemy i doprawiamy ulubionymi przyprawami.
  5. Czas na figową salsę. Kroimy owoce w kostkę i łączymy w miseczce z miętą oraz octem balsamicznym.
  6. Zupę dyniową podajemy na płaskim i dużym, talerzu a na wierzch wykładamy salsę figową.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł