Wytrawny koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków - porcja probiotyków na dzień dobry
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dlaczego warto pić koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków, jabłko i kefir to połączenie doskonałe. Te produkty bogate są we wszystko, czego potrzebuje nasz układ pokarmowy do właściwego funkcjonowania. A zdrowy układ pokarmowy wpływa na naszą odporność i ogólne samopoczucie.
Kefir i sok z kiszonych buraków to źródło dobroczynnych bakterii, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają właściwą pracę układu trawiennego i nie dopuszczają do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.
Natomiast jabłko to źródło wspierającej odporność witaminy C oraz błonnika. Błonnik ma duży wpływ na właściwą pracę jelit i pomaga w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z zalegających resztek.
Uzupełnieniem koktajlu jest sok pomidorowy, który obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i jest źródłem potasu oraz witamin C, A, B2 i B6. Zawiera także likopen — związek o właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych.
Wszystkie składniki napoju są niskokaloryczne, dlatego spokojnie mogą pić go osoby na diecie. Taki koktajl to porcja zdrowia na dzień dobry.
Koktajl z kefiru, jabłek i soku z kiszonych buraków — przepis
2 szklanki kefiru 2%
1 szklanka soku z kiszonych buraków
½ jabłka ze skórką
½ szklanki soku pomidorowego (najlepiej domowego)
seler naciowy lub natka pietruszki do dekoracji
Składniki koktajlu blendujemy, przelewamy do szklanek i przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub dodajemy łodygę selera naciowego. Taki koktajl możemy także zabrać do pracy i delektować się nim w czasie drugiego śniadania.