sok z buraka

Sok z buraka - przepis, właściwości zdrowotne. Jak zrobić domowy sok z buraka?

Sok z buraka to doskonały sposób na dostarczanie niesamowitej ilości witamin, co w rezultacie pomoże utrzymywać organizm w dobrej kondycji. Oczywiście jest wiele sposobów na to jak poprawić nawyki żywieniowe, lecz soki z warzyw i owoców są bez wątpienia tymi, po które sięgnąć najłatwiej. Regularnie spożywany sok z buraków poprawi florę jelitową i nie tylko.
Reklama

Burak czerwony - witaminy i minerały

Czerwone buraki są jednym z najpopularniejszych dodatków obiadowych w Polsce. Zupa z buraków także ma olbrzymie grono oddanych fanów, jak i również coraz bardziej popularne staje się jedzenie gotowanych buraków w przeróżnych formach. Najzdrowszą jest przede wszystkim ta, w której sięgamy po surowego buraka. To warzywo (podobnie, jak cebula) bogate jest w wiele witamin oraz wartościowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów takich jak:
  • witaminy: A; B; C; E; K
  • kwas foliowy
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • wapń
  • miedź
  • fluor
  • fosfor
  • Czerwone buraki to również doskonałe źródło białka, cukrów, a także substancji o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym, lecz to nie wszystko. Sok z buraka będzie też wartościowym źródłem kwasów organicznych, istotnych dla zdrowia polifenoli i przede wszystkim kluczowego w zdrowej diecie błonnika.
    Reklama

    Właściwości zdrowotne soku z buraków

    Regularne spożywanie soku z buraków zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na nadciśnienie oraz anemię. Warzywny napój wspomoże układ krwionośny w produkcji czerwonych krwinek, a także obniży poziom cholesterolu. Picie soku z buraków niweluje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak: udar mózgu, zawał, niedokrwienie.

    Przepis na sok z buraka

    Aby przygotować pyszny sok z buraków, potrzebujesz blendera lub sokowirówki. Buraczane smoothie lub sok - wybór należy do Ciebie. Przepis jest banalnie prosty i jak zawsze szybki w przygotowaniu. Składniki:
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 2 duże jabłka
  • pół cytryny lub limonki
  • szklanka wody
  • Przygotowanie: Buraki i jabłka obierz ze skórki, pokrój na drobne kawałki, a następnie wrzuć je do blendera lub wyciskarki do soków.
    Reklama
    Do otrzymanego soku lub smoothie wyciśnij sok z cytryny, lub limonki i dolej szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj.

    Sok z buraka kiszonego

    Równie zdrowy i popularny wspomagasz dobrego odżywiania. Jego przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale zdecydowanie warto odczekać, by cieszyć się wspaniałym sokiem o prozdrowotnych właściwościach. Potrzebujesz:
  • duży słoik lub naczynie do kiszenia
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • przegotowana woda
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka soli
  • Przygotowanie: Buraki umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Następnie wrzuć je do słoika, przekładając czosnkiem oraz przyprawami.
    Reklama
    Sól dokładnie rozpuść w wodzie, a otrzymanym roztworem zalej słoik z buraczkami (wszystkie kawałki muszą być zalane wodą). Tak przygotowaną zalewę odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 7 dni. Po tym czasie należy zlać cały sok do butelki i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

    Sok z buraka - przeciwwskazania

    Długotrwałe picie soku z buraków warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Mimo wspaniałych właściwości zdrowotnych nie każdy może go spożywać w dużych ilościach. Kto nie powinien pić soku z buraków? Niskociśnieniowcy, a także osoby chorujące na dnę moczową, kamicę nerkową oraz reumatyzm. Picie soku powoduje zwiększenie glukozy we krwi, dlatego też szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama