Zabrakło Ci proszku do pieczenia? TYM go z łatwością zastąpisz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Proszek do pieczenia gwarantuje, że ciasto na pewno się uda. To właśnie on odpowiada za proces wyrastania wypieku, nadaje mu objętości i puszystości, a także pilnuje, by ciasto nie opadło, gdy już wyciągnie się je z piekarnika i zacznie ozdabiać dodatkami albo kroić na mniejsze kawałki przed podaniem.
Proszek do pieczenia bardzo dobrze zastępuje zwykła soda oczyszczona.
Oba te składniki nawet w dawnych czasach były stosowane wymiennie, bo soda również potrafi zadbać o to, by ciasto dobrze wyrosło i również jest w stanie nadać puszystości różnym plackom i omletom. Trzeba jednak pamiętać o tym, że podczas gdy proszek do pieczenia zazwyczaj jest neutralny w smaku, tak soda potrafi nadać wypiekom lekkiej kwaskowatości, dlatego jeżeli ktoś decyduje się na użycie jej większej ilości, powinien pamiętać o tym, by przełamać smak sody przy pomocy czegoś słodkiego, dodając do ciasta trochę więcej cukru, miodu albo innego wybranego słodzika.
A czym zastąpić proszek do pieczenia, jeżeli nie ma się ani proszku, ani sody oczyszczonej?
Metodą ciekawą i zarazem skuteczną będzie uzupełnienie ciasta niczym innym jak... zwykłą wodą gazowaną. Ważne jest to, by woda rzeczywiście była gazowana, bo kranówka na nic się tu nie zda. Wyjątkowym składnikiem wody gazowanej jest bowiem nic innego jak dwutlenek węgla, który wprowadzony do ciasta zapewni mu pulchność i najprawdopodobniej doprowadzi do tego, że ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku.
Ostatnim sposobem na to, by przygotować pyszne ciasto lub deser bez dodatku proszku do pieczenia, będzie wykorzystanie w przepisie właściwości najzwyklejszego octu. Niewiele osób wie, że ten prosty produkt również potrafi doprowadzić do wyrośnięcia ciasta, a jeśli użyje się go niewiele, nie powinien być wyczuwalny w smaku dania.