Canva.com

Zakwas z marchewki, czyli naturalny probiotyk. Przepis

Zakwasy warzywne cieszą się coraz większą popularnością i choć króluje wśród nich zakwas z buraków, kisić można wszelkie warzywa. Wskutek naturalnej fermentacji powstają w nich kultury bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. W przeciwieństwie do zakwasu z ogórków czy buraków, ten z marchwi ma słodszy i subtelniejszy smak. Jak przygotować zakwas z marchwi? Poniżej znajduje się dokładny przepis.

Składniki na litrowy słoik:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 płaska łyżka soli
  • Woda przegotowana

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę wyszoruj szczotką, ale nie obieraj. Następnie pokrój ją w plasterki o szerokości pół centymetra.
  2. Słoik wyparz, zaczekaj aż wyschnie, a następnie ułóż w nim marchew.
  3. Zagotuj wodę z solą i zaczekaj aż przestygnie albo wlej samą ciepłą wodą do słoika i wsyp do środka łyżkę soli, a następnie zakręć słoik i nim potrząśnij.
  4. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Nałóż na niego gazę lub zakrętkę, ale nie zakręcaj go, aby proces fermentacji przebiegał swobodnie.
  5. Zakwas będzie gotowy po pięciu dniach. Warto pić codziennie pół szklanki napoju na czczo.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł