Zapalenie trzustki - jakie są objawy i czy można to wyleczyć?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rola trzustki w organizmie
Trzustka to mały narząd, który znajduje się w jamie brzusznej. Jest to gruczoł produkujący insulinę i inne hormony, które pomagają regulować poziom cukru we krwi. Jest to ważne, ponieważ jeśli trzustka nie działa prawidłowo, może prowadzić do cukrzycy.
Istnieje wiele różnych rodzajów cukrzycy, ale najczęstszym typem jest cukrzyca typu 2. Ten typ cukrzycy jest wynikiem tego, że organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny lub dlatego, że organizm nie reaguje prawidłowo na insulinę.
Objawy chorej trzustki
Zapalenie trzustki jest stanem, który atakuje trzustkę. Występuje, gdy przewód trzustkowy zostaje zablokowany, co uniemożliwia organizmowi wytwarzanie enzymów rozkładających pokarm. Może to prowadzić do silnego bólu brzucha, wymiotów i biegunki. Ból jest spowodowany reakcją organizmu na stan zapalny, co prowadzi do uwalniania enzymów do krwioobiegu. Jeśli trwa to zbyt długo, może to spowodować niewydolność narządów i śmierć.
Zapalenie trzustki występuje zwykle, gdy dana osoba ma kamicę żółciową lub przechodzi chemioterapię. Może również wystąpić, jeśli ktoś ma infekcję pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych.
Jak leczy się zapalenie trzustki?
Objawy zapalenia trzustki można leczyć lekami przeciwzapalnymi, środkami przeciwbólowymi, a czasem operacją. Najważniejszą rzeczą do zrobienia, jeśli masz zapalenie trzustki, jest jak najszybsze uzyskanie pomocy medycznej, ponieważ może to prowadzić do zagrażających życiu powikłań. W leczeniu może nam pomóc diabetolog.
Najlepszym sposobem zapobiegania zapaleniu trzustki jest unikanie alkoholu, palenia tytoniu i tłustych potraw. Jakie produkty można jeść w diecie trzustkowej?
- pieczywo jasne i czerstwe (bez ziaren), drobne kasze, drobny makaron, ryż,
- chude mleko i przetwory mleczne,
- chude ryby i wędliny, drób, cielęcina i wołowina,
- niewielkie ilości tłuszczów: masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek,
- miód, dżem,
- ziemniaki, warzywa i owoce