Canva.com

Zdrowa dieta na jesień. Z tymi produktami będziesz się cieszyć odpornością cały czas!

Jesienią zdrowa dieta staje się dla wielu z nas sprawą wyjątkowo ważną. Dlaczego? Bo od tego, co jemy, zależy m.in. to, w jaki sposób nasz organizm radzi sobie z infekcjami.

Co robić, by nasz układ odpornościowy dobrze się spisał w tym trudnym okresie? Po jakie produkty spożywcze powinniśmy częściej sięgać, by nasz organizm był w stanie obronić się przed bakteriami i wirusami?

Witamina C

Jesienna dieta, która ma wspierać odporność organizmu, powinna uwzględniać przede wszystkim obecność tych produktów spożywczych, które są dobrymi źródłami witaminy C. Znaleźć ją można m.in. w wielu owocach i warzywach, które na naszych talerzach powinny się pojawiać regularnie – nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Cynk - podstawa jesiennej diety

Canva.com
Warto też sięgać po te produkty, w których pojawia się cynk. Jaja, owoce morza, otręby pszenne czy nasiona słonecznika – oto cenne źródła tego składnika mineralnego, będącego wspaniałym sojusznikiem dla silnego układu odpornościowego. W jesiennej diecie nie może zabraknąć miejsca dla dwóch wyjątkowo skutecznych antybiotyków. Cebula i czosnek, bo o nich mowa, mogą wyjątkowo skutecznie wspierać nasz organizm w okresie jesiennego i zimowego osłabienia, a zdrowa dieta z takimi dodatkami każdemu z nas przyniesie wiele korzyści.

Niedoceniony czarny bez

Warto też w porę wyposażyć się w tak cenny dodatek, jakim jest syrop z czarnego bzu. Jest on świetnym źródłem witaminy C oraz wyjątkowo skutecznym pogromcą wirusów i bakterii. Dzięki niemu będziemy mogli jeszcze pewniej czuć się w trudnym dla zdrowia okresie jesienno-zimowym i tracić mniej czasu na walkę z takimi przypadłościami, jak grypa czy przeziębienie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł