Canva

Żeberka pieczone w rękawie. Połącz je z musztardą i jeszcze jednym składnikiem. Szał!

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe mięso, koniecznie wypróbuj ten przepis. Żeberka pieczone w rękawie są obłędne. Połączenie musztardy i innych składników daje niezwykłą kompozycję smaku. Rękaw z kolei sprawia, że mięso miękkie, soczyste, rozpływa się wręcz w ustach.

Żeberka pieczone w rękawie — w czym tkwi ich sekret?

Musztardę musisz połączyć z miodem! Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie naprawdę wyjątkowe i smaczne! Pamiętaj, że mięso powinno spędzić w marynacie mniej więcej pół doby.

Żeberka pieczone w rękawie — składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3,5 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki octu spirytusowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Canva

Żeberka pieczone w rękawie — przepis

  1. Miód wymieszaj z olejem, miodem, musztardą, octem, keczupem.
  2. Do marynaty dodaj sól, pieprz i słodką paprykę.
  3. Przeciśnij czosnek przez proaskę i połącz z pozostałymi składnikami.
  4. Żeberka podziel na mniejsze kawałki i wysmaruj marynatą.
  5. Schowaj mięso na noc do lodówki.
  6. Przygotuj rękaw.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  8. Mięso umieść w rękawie, zepnij go z obu stron.
  9. Piecz żeberka przez 75 minut.

Z czym podawać żeberka pieczone w rękawie?

Najsmaczniejsze będą z frytkami i jakąś tradycyjną surówką. Dobrze będzie, jeśli podasz do nich jakiś sos, na przykład czosnkowy. Pozwoli to na dodatkowe podkręcenie ich smaku. Sprawdzi się też domowy keczup.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł