Zielona herbata ma wiele zdrowotnych właściwości. Tego na pewno o niej nie wiesz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości zielonej herbaty
Chociaż powszechnie wiadomo, że zielona herbata jest zdrowa, tak naprawdę niewielu z nas zdaje sobie sprawę z rzeczywistych właściwości napoju, pochodzącego z Chin.
Listki zielonej herbaty bogate są w witaminy C, E i K oraz minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, potas oraz fluor. Regularne picie napoju dostarcza organizmowi wiele polifenoli, garbników, flawonoidów, tein, aminokwasów i antyoksydantów, które wzmacniają odporność, wspomagają odchudzanie, obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko zawału czy udaru mózgu.
Jest udowodnione naukowo, że spożycie 2-3 filiżanek zielonej herbaty dziennie ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, a dodatkowo wspomaga metabolizm wątroby, oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża poziom cukru.
Zielona herbata zawiera w swoim składzie teinę - substancję, która wykazuje podobne działanie do kofeiny zawartej np.: w kawie. Teina działa przez dłuższy czas i jest mniej szkodliwa od kofeiny, ale w równie skuteczny sposób poprawia koncentrację i niweluje senność.
Ekstrat z zielonej herbaty ma też działanie przeciwzmarszczkowe, dlatego nie bez pozoru jest wykorzystywany jako cenny składnik wielu kosmetyków.
Jak parzyć klasyczną zieloną herbatę?
Ze względu na zawartość substancji pobudzających nie zaleca się spożywania zielonej herbaty wieczorami.
Jeśli chodzi o długość parzenia napoju, to w przypadku chęci otrzymania efektu pobudzającego, zaleca się parzenie przez około 2 minuty w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. Przypomnijmy, że woda osiąga taką temperaturę po około 7 minutach od zagotowania. Jeśli zależy nam natomiast na efekcie relaksującym, warto parzyć napar dłużej - przez 4-6 minut. Po zaparzeniu należy koniecznie oddzielić liście od naparu.
Warto zauważyć, że długość parzenia napoju różni się w zależności od tego, którą odmianę herbaty wybierzemy. Krócej parzy się delikatną japońską herbatę Sencha oraz nieco bardziej intensywną japońską herbatę Bancha.