Canva

Znalazłaś suszony czosnek niedźwiedzi na promocji? Sprawdź, do czego go dodawać

Czosnek niedźwiedzi, roślina z podrodziny czosnkowych, intensywnie pachnie czosnkiem, ale smakuje delikatniej i świeżo. Jak wykorzystać go w kuchni?

Czosnek niedźwiedzi - czy możemy wykorzystać całą roślinę?

W kuchni możemy używać wszystkich części rośliny. Należy wiedzieć, że duże liście z ich delikatnie przypominającym pora, czosnkowym aromatem doskonale nadają się do przyrządzania pesto i do rozmaitych sosów do makaronu ze śmietaną, serem albo warzywami.

Do czego dodawać tę roślinę?

Pamiętajmy o tym, że drobno pokrojonych listków czosnku niedźwiedziego możemy użyć jako intensywnej przyprawy do potraw z serami, zup, dań warzywnych i z ziemniaków, a także mięsnych. Również cebulki i twarde nasady liści możemy wykorzystać do gotowania. Drobno posiekane, uduszone albo podsmażone nadają daniom warzywnym delikatny aromat.

Natomiast cebulek czosnku niedźwiedziego możemy użyć do przyprawiania sałatek, potraw jednogarnkowych lub dań z twarogu. Powinniśmy jednak zachować ostrożność przy dawkowaniu tej przyprawy.

Nie przesadzaj z ilością

Dlaczego? Ponieważ im świeższy czosnek niedźwiedzi, tym ma intensywniejszy aromat. Warto więc wykorzystać tę roślinę w naszej kuchni, bowiem jeszcze w zbyt małym stopniu doceniane są jej walory.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł