Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Został Ci ugotowany ryż? Oto pomysł na obiad: włoskie arancini!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jedną z najbardziej znanych potraw kuchni sycylijskiej są arancini - kulki z masy ryżowej smażone w głębokim tłuszczu. Można je przyrządzić na wiele sposobów, z rozmaitymi rodzajami farszu. Dziś poznamy przepis na arancini z pieczarkami.
Składniki na pyszne arancini
Do przygotowania tych kulek będą potrzebne: półtorej szklanki ryżu arborio, trzy szklanki bulionu warzywnego, cebula, trzy łyżki oliwy, trzy łyżki startego parmezanu, jajko oraz sól i pieprz. Na farsz wykorzystamy dodatkowo ćwierć kilograma pieczarek, dwie cebule, trzy ząbki czosnku, sześć łyżek startego żółtego sera, natka pietruszki, olej, sól i pieprz. Do panierowania kulek dodatkowo musimy przygotować: dwa jajka, sezam, mąkę, bułkę tartą oraz olej.
Jak zrobić pyszne kulki ryżowe po włosku?
Canva.com
- Przygotowania zacznij od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej krótko na patelni rozgrzanej oliwą. Po zeszkleniu cebuli, wsyp ryż. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Cały czas mieszając, wlewaj porcjami gorący bulion warzywny (gdy zostanie wchłonięty, wlewaj kolejną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu). Wrzuć starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj farsz: pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Cebule oraz pieczarki wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię, podsmaż. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia, po czym dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser, całość dokładnie wymieszaj.
- Do wystudzonej masy ryżowej dodaj rozkłócone jajko, połącz. Z otrzymanej masy formuj małe placuszki, na środek każdego nałóż niewielką porcję farszu. Z placuszków formuj następnie małe kulki. Ulepione kulki wstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj cztery miseczki, a w nich odpowiednio: sezam, mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Wyjęte z lodówki ryżowe kulki panieruj w poszczególnych składnikach i wrzucaj na głęboki olej. Smaż aż do uzyskania złocistego koloru, po czym połóż na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Włoskie kulki ryżowe z pysznym sosem. Oto przepis na boskie arancini
Arancini to włoskie kulki ryżowe, które są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Ta klasyczna potrawa pochodzi z Sycylii i zyskała popularność na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe połączenie smaków.
Kuleczki arancini jak z włoskiej tratorii. Najlepszy przepis
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, to pewnie słyszałeś o kuleczkach arancini. To popularne danie, które pochodzi z Sycylii, ale zyskało popularność na całym świecie. Te małe kuleczki ryżowe wypełnione serem i innymi smakowitymi dodatkami są idealne jako przekąska lub główne danie.
Arancini - sycące kulki ryżowe. Sycylijski specjał możecie zrobić w domu
Masz ochotę na lekki, ale sycący obiad lub przekąskę? Przygotuj arancini - pyszne, sycylijskie kulki ryżowe z pysznie rozpływającym się wnętrzem.