Canva.com

Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!

Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.

Wyjątkowy przepis od uznanej restauratorki

Canva.com

Czosnek jest niezwykle wartościowy dla naszego organizmu. To naturalny antybiotyk, który pozwoli nam trzymać ciało w dobrej kondycji przez cały rok. Przepis Magdy Gessler jest bardzo prosty, a zupa jest przepyszna.

Do przygotowania obłędnej czosnkowej zupy potrzebujemy:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 proc
  • łyżeczka tymianku
  • masło
  • olej
  • dwie bułki
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypiorek

Jak zrobić pyszną zupę? Magda Gessler odkrywa karty!

Canva.com
  1. Na początku przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozpuszczamy w nim łyżkę masła oraz oliwę.
  2. Czosnek siekamy na drobne paseczki i smażymy przez minutę. Dodajemy pora, ziemniaki pokrojone w kostkę i całość przyprawiamy aromatycznym tymiankiem.
  3. Do garnka z grubym dnem wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Dalej gotujemy bulion z dodatkami, aby ziemniaki stały się miękkie.
  5. Podczas gotowania zupy możemy przygotować pyszne grzanki. Wystarczy, że na patelni rozpuścimy masło, dodamy musztardę i tymianek.
  6. Wrzucamy pokrojone w kostki bułki lub kromki chleba i dokładnie mieszamy.
  7. Jeśli chcemy, aby grzanki były bardzo chrupiące możemy je włożyć do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe! Pyszną zupę czosnkową możemy podawać z grzankami i szczypiorkiem.
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów od uznanej restauratorki, to warto sprawdzić przepis na zupę szczawiową Gessler.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł