Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Wyjątkowy przepis od uznanej restauratorki
Canva.com
Czosnek jest niezwykle wartościowy dla naszego organizmu. To naturalny antybiotyk, który pozwoli nam trzymać ciało w dobrej kondycji przez cały rok. Przepis Magdy Gessler jest bardzo prosty, a zupa jest przepyszna.
Do przygotowania obłędnej czosnkowej zupy potrzebujemy:
- 8-10 ząbków czosnku
- duży por
- 4 ziemniaki
- 1,2 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30 proc
- łyżeczka tymianku
- masło
- olej
- dwie bułki
- 2 łyżki musztardy
- szczypiorek
Zobacz także
Jak zrobić pyszną zupę? Magda Gessler odkrywa karty!
Canva.com
- Na początku przygotowujemy garnek z grubym dnem i rozpuszczamy w nim łyżkę masła oraz oliwę.
- Czosnek siekamy na drobne paseczki i smażymy przez minutę. Dodajemy pora, ziemniaki pokrojone w kostkę i całość przyprawiamy aromatycznym tymiankiem.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
- Dalej gotujemy bulion z dodatkami, aby ziemniaki stały się miękkie.
- Podczas gotowania zupy możemy przygotować pyszne grzanki. Wystarczy, że na patelni rozpuścimy masło, dodamy musztardę i tymianek.
- Wrzucamy pokrojone w kostki bułki lub kromki chleba i dokładnie mieszamy.
- Jeśli chcemy, aby grzanki były bardzo chrupiące możemy je włożyć do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe! Pyszną zupę czosnkową możemy podawać z grzankami i szczypiorkiem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czosnek - właściwości i wartości odżywcze
Czosnek to roślina, która od wieków cieszy się dużą popularnością nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i leczniczym czosnek jest składnikiem o wszechstronnym zastosowaniu. W poniższym artykule omówimy wartości odżywcze czosnku, jego wpływ na zdrowie oraz możliwości wykorzystania w kuchni.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Czosnek do... storczyków? TAK!
Czosnek do storczyków jest jednym z najskuteczniejszych domowych sposobów na pielęgnację tych pięknych roślin. Dzięki właściwościom czosnku, storczyki mogą pięknie kwitnąć i cieszyć nasze oczy przez długi czas. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować wywar i wyciąg z czosnku, które pomogą w pielęgnacji storczyków.