Zupa szczawiowa z jajkiem według przepisu Magdy Gessler
Canva.com

Zupa szczawiowa Magdy Gessler. Pomysł na urozmaicenie wielkanocnego obiadu

Obiad wielkanocny to wyzwania dla każdej pani domu. Wiele z nas chce uciec od rutyny i szuka alternatywy dla tradycyjnego kiszonego barszczu na wędzonce lub żuru. Co zatem podać, aby oczarować gości? Polecamy zupę szczawiową Magdy Gessler, podaną oczywiście z jajkiem na twardo.
Reklama

Przepis na zupę szczawiową Magdy Gessler  

Magda Gessler znana jest ze wspaniałych, tradycyjnych przepisów. Jej dania — składniki i sposób wykonania — nawiązują do najlepszych, przedwojennych tradycji kuchni polskiej. Przepis na zupę szczawiową z jajkiem pojawił się w programie “Kuchenne rewolucje” i podbił serca gości restauracji Leśna Chata, a także telewidzów. Zupa szczawiowa według receptury słynnej restauratorki sprawdzi się również w czasie wielkanocnego obiadu. Ten przepis znalazł się w książce “Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”.

Składniki na zupę szczawiową

  • 1 kg świeżego szczawiu,

  • 1 litr bulionu na żeberkach wieprzowych,

  • 100 ml słodkiej śmietanki,

  • 4 surowe żółtka,

  • 4 jajka ugotowane na twardo,

  • 50 g masła,

  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Zupa szczawiowa Magdy Gessler - propozycja podania
Canva.com

Jak ugotować wielkanocną zupę szczawiową Magdy Gessler

Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego wypłukania szczawiu. Najlepiej liście włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić na kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy liście unoszące się na powierzchni, płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na sito. Dzięki takiej kąpieli pozbędziemy się piasku ze świeżego szczawiu. 

W rondlu podgrzewamy masło i na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekany szczaw i dusimy kilka minut.

Reklama

Teraz podduszone listki łączymy z gorącym bulionem i gotujemy 2 - 3 minut. 

W tym czasie w miseczce rozkłócamy surowe żółtka i łączymy je ze śmietanką. Hartujemy mieszankę, dodając chochelkę gorącej zupy i wlewamy ostrożnie do bulionu ze szczawiem. Musimy uważać, żeby żółtka się nie zważyły, ponieważ otrzymamy zieloną jajecznicę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Reklama
Źródło: M. Gessler: Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, Kraków 2014.
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama