Canva.com

Żur z pulpetami z białej kiełbasy. Tak podaje się wielkanocne śniadanie w moim domu

Tradycja: Żur z pulpetami to danie o polskim rodowodzie, które od wieków było jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Zwykle serwowano go w niedzielę, kiedy to rodziny zbierały się wokół stołu na wspólny obiad.

Składniki na pyszny żur z pulpetami

Canva.com

Do przygotowania tego pożywnego żuru potrzebne nam będą następujące składniki: 2 wędzone żeberka wieprzowe, 1 pęczek włoszczyzny, 2 średnie cebule, 1 pęczek świeżego majeranku, 4 średnie liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1 szklanka soku z kiszonych ogórków, 305 ml maślanki, 4 posiekane ząbki czosnku, sól, mielony pieprz biały; na pulpety - 500 g surowej białej kiełbasy, 2 starte ząbki czosnku, 2 duże jajka, 2 łyżki bułki tartej, mąka do obtoczenia.

Jak ugotować wielkanocny żur?

Przygotowanie - warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierzmy, oczyśćmy, opłuczmy. Cebule z łupinkami kolejno wbijajmy na widelec i opiekajmy nad płomieniem, obracając. Łupinka ma być czarna. Opieczone cebule włóżmy do garnka. Dodajmy żeberka, włoszczyznę i przyprawy. Zalejmy 3100 ml wody. Gotujmy około 90 minut.

Po tym czasie wywar przecedźmy, dolejmy do niego sok z kiszonych ogórków i maślankę. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem białym. Ponownie zagotujmy. Z kiełbasek wyciśnijmy farsz. Dodajmy czosnek, jajka i bułkę tartą. Całość wyróbmy. Uformujmy pulpeciki. Obtoczmy je w mące. Ugotujmy w zupie. Żur z pulpetami nałóżmy do talerzy. Posypmy posiekanym wcześniej majerankiem. Dodatkowo żur możemy serwować z prażuchami.

Przepis na tradycyjne prażuchy

Oto jak przygotować prażuchy: na dno garnka wsypmy 2 łyżki mąki pszennej. Zrumieńmy. Dodajmy 500 g ugotowanych ziemniaków. Chwilę smażmy, mieszając. Wlejmy 1/4 szklanki maślankami. Dodajmy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażmy chwilę, mieszając. Prażuchy wyłóżmy na talerze i zalejmy żurem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł