Canva.com

Żurek z jajkiem na wędzonce. Wielkanocna propozycja dziadka Wiktora [PRZEPIS]

Aromatyczny i pyszny - taki jest żurek z przepisu dziadka Wiktora, który przez wiele lat przygotował pyszną zupę na Wielkanoc. Dziadek zawsze dodawał sekretne składniki.

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na zakwas - 2 szklanki żytniej mąki razowej, 2 średnie ząbki czosnku, skórka razowego chleba;
  • na żurek - 1 pęczek włoszczyzny, 2 średnie cebule, 400-425 g wędzonych żeberek, 1 średni liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2/3 szklanki śmietany 18%, 300 g wędzonej kiełbasy, 2 łyżki oleju, 6 jajek na twardo, 2 średnie ząbki czosnku, 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika), sól, mielony pieprz biały, suszony majeranek; ponadto - natka pietruszki.

Przepis dziadka Wiktora na żurek z jajkiem

Canva.com

Przygotujmy zakwas: czosnek obierzmy, posiekajmy. Do słoja wsypmy mąkę. Rozprowadźmy 1100 ml wody. Wrzućmy czosnek i chleb. Przykryjmy ściereczką, trzymajmy w cieple 3-5 dni. Przygotujmy żurek: żeberka pokrójmy. Warzywa obierzmy, oczyśćmy, opłuczmy. Żeberka, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalejmy w garnku 8 szklankami wody. Gotujmy około 60 minut. Następnie wywar przecedźmy. Wlejmy do garnka. Dodajmy warzywa z włoszczyzny i 2 szklanki zakwasu.

Gotujmy 19-22 minut. Jajka obierzmy, pokrójmy. Kiełbasę pokrójmy w plasterki, podsmażmy na oleju. Czosnek obierzmy, rozetrzyjmy z solą, dodajmy do zupy. Doprawmy chrzanem, majerankiem, solą i mielonym pieprzem białym. Wymieszajmy ze śmietaną. Włóżmy kawałki kiełbasy i jajka, udekorujmy natką pietruszki. Do zupy możemy włożyć również pokrojone ogórki kwaszone, ugotowane i obrane ziarna bobu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł