Babka drożdżowa wielkanocna na białym talerzu. Dookoła ułożone kolorowe jajeczka z lukru
canva.com

Babka drożdżowa wielkanocna: Bez niej to nie Wielkanoc!

Babka drożdżowa wielkanocna to nieodłączny element polskiej kuchni świątecznej. To wypiek, który kojarzy się z tradycją, rodziną i wyjątkowym smakiem. Przedstawiamy przepis na pyszną i wilgotną babkę drożdżową, która pozostaje świeża przez długi czas.
Reklama

Babka drożdżowa wielkanocna

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 370 g mąki pszennej
  • 40 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie: lukier do dekoracji

Jak zrobić babkę drożdżową wielkanocną

  1. Przygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, cukru i mąki. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  3. Dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto na gładką masę.
  4. Dodaj stopniowo masło, wciąż wyrabiając ciasto.
  5. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową i ponownie wymieszaj.
  6. Przenieś ciasto do foremek i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  7. Piecz w nagrzanym do 170ºC piekarniku przez około 30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w babkę będzie suchy.
  8. Przestudź babkę w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na metalowej kratce.
  9. Jeśli chcesz, udekoruj babkę lukrem.
Babka drożdżowa wielkanocna na białej paterze
canva.com

Pomysły na urozmaicenie babki drożdżowej wielkanocnej

Babka drożdżowa wielkanocna to wypiek, który można wzbogacić o różne dodatki.

Reklama

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów

Babka drożdżowa z bakaliami i orzechami

Jeśli chcesz wzbogacić smak babki, możesz dodać do ciasta ulubione bakalie lub orzechy. Doskonale sprawdzą się tu rodzynki, żurawina, migdały, orzechy włoskie czy orzechy laskowe.

Babka drożdżowa z kruszonką

Jeśli lubisz kruszonkę, możesz ją dodać na wierzch babki przed pieczeniem. Wystarczy wymieszać mąkę, cukier i masło na kruszonkę i posypać nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Jak przechowywać babkę drożdżową?

Najlepiej przechowywać babkę drożdżową w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Możesz również zamrozić babkę, aby zachować jej świeżość na dłużej.

Tradycja świąt w jednym wypieku

Reklama

Babka drożdżowa wielkanocna to tradycyjny polski wypiek, który kojarzy się z rodziną i świętami. Z naszym przepisem na babkę drożdżową możesz przygotować pyszne i wilgotne babki, które pozostaną świeże przez długi czas.

Dodając do ciasta bakalie lub orzechy lub kruszonkę, możesz wzbogacić smak wypieku. Przechowuj babkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej i ciesz się jej wyjątkowym smakiem przez długi czas.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama