Babka piaskowa posypana cukrem pudrem i udekorowana plasterkami cytryny
Canva.com

Babka z fasoli białej. Ekspresowy, szybki i tani deser dla każdego

Biała fasola to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Doskonale znane są przepisy na fasolkę po bretońsku i jarskie gulasze z jej udziałem, wiadomo też, że z białej fasolki można przygotować pyszne kotlety i kanapkowe pasty. A gdyby tak przemienić białą fasolę w babkę?
Reklama

Przepis na babkę z białej fasolki jest bardzo prosty.

Wystarczy puszka białej fasoli, 3 jajka, 350 g mąki i 250 g śmietany, przy przygotować pyszne ciasto. Aby miało ono odpowiedni smak i konsystencję, niezbędne są też takie składniki, jak: masło (70 g), cukier (200 g) oraz odrobina ekstraktu waniliowego. W osiągnięciu odpowiednich rezultatów pomoże też łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia i odrobina soli.

Jak te składniki przemienić w pyszną babkę?

Babka cytrynowa upieczona w podłużnej formie, udekorowana plasterkami cytryny i świeżymi kwiatami
Canva.com

Najlepiej zacząć od wymieszania mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Reklama

Kolejną ważną czynnością jest zmiksowanie fasoli z masłem i cukrem w taki sposób, by powstała masa o gładkiej konsystencji. Do tej masy należy dodawać po jednym jajku, starannie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Ostatnim krokiem jest dodanie ekstraktu waniliowego i połączenie fasolowej masy z mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, wystarczy przełożyć je do formy do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy ok. 45 minut w 160 stopniach, by fasolowa masa przemieniła się w wyborną babkę.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama