Babka z fasoli białej. Ekspresowy, szybki i tani deser dla każdego
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepis na babkę z białej fasolki jest bardzo prosty.
Wystarczy puszka białej fasoli, 3 jajka, 350 g mąki i 250 g śmietany, przy przygotować pyszne ciasto. Aby miało ono odpowiedni smak i konsystencję, niezbędne są też takie składniki, jak: masło (70 g), cukier (200 g) oraz odrobina ekstraktu waniliowego. W osiągnięciu odpowiednich rezultatów pomoże też łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia i odrobina soli.
Jak te składniki przemienić w pyszną babkę?
Najlepiej zacząć od wymieszania mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Kolejną ważną czynnością jest zmiksowanie fasoli z masłem i cukrem w taki sposób, by powstała masa o gładkiej konsystencji. Do tej masy należy dodawać po jednym jajku, starannie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Ostatnim krokiem jest dodanie ekstraktu waniliowego i połączenie fasolowej masy z mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, wystarczy przełożyć je do formy do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy ok. 45 minut w 160 stopniach, by fasolowa masa przemieniła się w wyborną babkę.