Babka puchowa - kawałki babki ułożone na białym talerzyku obop puchatego króliczka
Pexels.com

Puchowa babka wielkanocna. Dodaj ten składnik, a ciasto na pewno się uda

Jaką babkę upiec na Wielkanoc? Do wyboru mamy drożdżowe, czekoladowe, marmurkowe, z owocami, na oleju lub na białkach. A może warto wybrać babkę puchową — delikatną, mięciutką, pachnącą wanilią. Wypróbuj ten przepis! Ta babka zawsze się udaje!
Reklama

Puchowa babka na Wielkanoc — rozkosz na talerzu

Jeżeli szukasz przepisu na delikatną, lekką babkę — mamy coś dla Ciebie. Wypróbuj nasz przepis na babkę puchową. To pyszne ciasto jest naprawdę proste do przygotowania i nie wymaga tyle zachodu jak babka z ciasta drożdżowego, natomiast efekt jest spektakularny. Wyjątkową lekkość i puszystość babka zawdzięcza dodaniu łyżki octu do ciasta. Ten składnik jest także często wykorzystywany w innych wypiekach, aby utrwalić sztywność piany z białek.

Składniki na puchową babkę wielkanocną

  • 6 jajek 

  • 250 g miękkiego masła 

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej 

  • 6 łyżek mąki pszennej 

  • 6 łyżek oleju 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie babki puchowej

  1. Przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy je z proszkiem do pieczenia.

  2. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dosypujemy do niego cukier.

  3. Do masy z masła i cukru wbijamy po jednym całym jajku, a ciasto cały czas miksujemy. Dodajemy esencję waniliową.

  4. Teraz do masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy ocet.

  5. Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki na babkę lub keksówki wysypanej bułką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Wielkanocne babki - babka puchowa, małe babki piaskowe. Stół udekorowany kwitnącymi gałązkami i złotym króliczkiem
Pexels.com

Gotową babkę lukrujemy, dekorujemy polewą czekoladową lub oprószamy cukrem pudrem. Ten przepis możemy modyfikować, dodając inne aromaty (np. skórkę cytrynową lub pomarańczową) albo łyżkę mąki pszennej zastąpić łyżką kakao. 

Reklama
Źródło: Poradnik Domowy
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama