Canva
Bez tych 3 składników czerwony barszcz wigilijny się nie uda!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy wiesz, jak przygotować prawdziwy wigilijny barszcz? Trzeba pamiętać o wszystkich składnikach, a zupa wyjdzie przepyszna! Nie martw się, jeśli gotujesz ją pierwszy raz, samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane!
Reklama
Barszcz czerwony wigilijny — pamiętaj o tych dodatkach!
Te składniki są niby oczywiste, jednak sporo osób o tym zapomina. A szkoda, barszcz przygotowany w ten sposób będzie pyszny na Wigilii.
- Zakwas buraczany — doda zupie prawdziwej głębi, bez niego barszcz, to już nie to samo!
- Cukier — zawsze do kwaśnych dań dodaj odrobinę cukru, doskonale bilansuje smak.
- Woda po moczeniu grzybów — jeśli szykujesz pierogi, uszka lub paszteciki z grzybowym farsze koniecznie to wykorzystaj.
Składniki na wigilijny barszcz
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody po moczeniu grzybów
- 0,5 szklanki zakwasu z buraków
- 1 kg buraków
- sól
- pieprz
- cukier
- majeranek
Canva
Czerwony barszcz wigilijny — przepis krok po kroku
- W rękawiczkach obierz, umyj i pokrój buraki.
- Dodaj buraki do bulionu warzywnego i gotuj przez 60 minut.
- Dolej wodę po grzybach i gotuj jeszcze 30 minut
- Wyłącz zupę, przecedź buraki.
- Dodaj do barszczu zakwas, sól, pieprz, cukier i majeranek.
Z czym podawać wigilijny barszcz?
Przepyszny będzie z uszkami, jednak sporo osób lubi podawać do niego pierogi lub paszteciki.
Pasztecików nie wkłada się do barszczu wigilijnego, tylko kładzie na talerzu obok.
Uwaga, o tym pamiętaj, podając czerwony barszcz wigilijny!
Jeśli dodajesz grzyby lub wodę po grzybach do barszczu, pamiętaj, żeby nie pozwalać go jeść dzieciom poniżej 12 roku życia.
Tak, nawet woda, w której moczyły się grzyby, może być dla nich niebezpieczna.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Barszcz czerwony zabielany - sekrety kuchni polskiej
Barszcz czerwony zabielany to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Idealnie sprawdza się jako zupa na obiad lub kolację. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na barszcz czerwony zabielany, porady dotyczące jego przygotowania oraz pomysły na to, jak podawać tę pyszną zupę.
Jak zrobić najlepszy barszcz czerwony zabielany wg przepisu babci?
Barszcz czerwony to jeden z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Szukając dobrego przepisu na barszcz czerwony zabielany warto postawić na sprawdzone receptury. Zdradzamy przepis babci na barszcz czerwony zabielany oraz kilka cennych wskazówek jak przygotować tę pyszną i aromatyczną zupę.
Barszcz czerwony z ziemniakami: Klasyka!
Barszcz czerwony z ziemniakami to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jest to zupa, która kojarzy się z tradycyjnymi polskimi obiadami i uroczystościami rodzinno - towarzyskimi. W tym artykule przedstawimy przepis na barszcz czerwony z ziemniakami, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci przygotować idealny barszcz.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl