zupa czosnkowa podana w miseczkach
Canva.com

Chcesz, aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa? Dodaj ten sekretny składnik

Kremowa zupa czosnkowa z mascarpone to dobry pomysł na chłodniejsze dni, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Działa rozgrzewająco, jest zdrowa dzięki dużej ilości czosnku, a przede wszystkim ujmuje smakiem i aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na pyszną zupę czosnkową

zupa czosnkowa w misce
Canva.com
  • 2 główki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania zupy czosnkowej z mascarpone

  1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półksiężyce, a czosnek w plasterki.
  2. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż na nim ziemniaki z cebulą. Kiedy nabiorą lekko rumianego koloru, dodaj prawie cały czosnek poza dwoma ząbkami.
  3. Po pięciu minutach smażenia zalej całość bulionem i gotuj przez jakieś pół godziny aż zmiękną wszystkie warzywa. Można je nawet lekko rozgotować.
  4. Dodaj odłożone ząbki czosnki, serek mascarpone, sól i pieprz, a następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
  5. Zupę warto serwować w miseczkach z dodatkiem grzanek.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama