Canva.com
Aromatyczny krem z białych warzyw. Dodaj ten serek, a smak będzie zniewalający
Do przeczytania w ok. 1 min.
Krem z białych warzyw należy do popularnych zup kremów, które znajdują coraz więcej smakoszy. Nic dziwnego, skoro w jednej porcji smaku znajduje się też sporo witamin i składników odżywczych. Najczęściej przygotowuje się go z zestawu białych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicać jego smak dodatkowymi składnikami. Poniżej znajduje się przepis na aksamitny krem z białych warzyw z serkiem mascarpone.
Reklama
Składniki na 4 porcje
- 450 g kalafiora
- 200 pora (tylko biała część)
- 2 duże cebule
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 korzenie pietruszki średniej wielkości
- 5 ząbków czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kmin rzymski
Sposób przygotowania aksamitnego kremu z białych warzyw
- Przygotuj wszystkie warzywa, obierz je i pokrój w kosteczkę.
- Cebulę i por podsmaż na oliwie. Powinny nabrać rumianego koloru.
- Następnie dodaj pokrojony czosnek i smaż przez pięć minut. Po upływie tego czasu dodaj do garnka bulion oraz całą resztę warzyw.
- Dodaj przyprawy według własnego uznania i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie warzywa muszą całkowicie zmięknąć, a tuż przed wyłączeniem gazu dodaj sok z cytryny.
- Ostatnimi krokami jest dodanie serka mascarpone i zmiksowanie zupy blenderem ręcznym aż uzyska aksamitną konsystencję. Krem warto podawać w miseczkach i udekorować go u góry zieloną pietruszką.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędnie pyszny krem serowy z chipsami z boczku. Wystarczy kilka składników [PRZEPIS]
Krem serowy z chipsami z boczku to sycąca i aromatyczna zupa, która może stać się samodzielnym posiłkiem. Zachwyca aromatem i rozgrzewa, dlatego idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Ciasto z mascarpone: IDEALNE! [2 przepisy!]
Dla wielu miłośników wypieków, serek mascarpone to jeden z najchętniej wykorzystywanych składników, który dodaje ciastom niepowtarzalnego, kremowego smaku. Przedstawiamy przepis na ciasto z mascarpone oraz podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować z tego składnika smaczny krem.
Chcesz, aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa? Dodaj ten sekretny składnik
Kremowa zupa czosnkowa z mascarpone to dobry pomysł na chłodniejsze dni, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Działa rozgrzewająco, jest zdrowa dzięki dużej ilości czosnku, a przede wszystkim ujmuje smakiem i aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl